Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump. Foto: Reuters
Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump. Foto: Reuters

V tožbi je Trump svojo nekdanjo demokratsko tekmico na predsedniških volitvah in druge, tudi nacionalni odbor Demokratske stranke, obtožil, da so poskusili prirediti volitve leta 2016 s tem, da so njegovo kampanjo povezovali z Rusijo.

Trump je trdil, da so toženci zarotniško "spletli lažno zgodbo", da je njegova kampanja sodelovala z Rusijo z namenom zmage na volitvah. Nekdanji predsednik je v tožbi zahteval odškodnino v znesku 70 milijonov dolarjev.

Tožba je bila zavržena septembra, novembra pa je bil Trump že kaznovan s plačilom več kot 65.000 dolarjev kazni, ko je njegovo kaznovanje zahteval eden izmed tožencev.

Četrtkova odločitev sodišča pa je bila sprejeta po tem, ko je novo vlogo za kaznovanje vložila skupina tožencev, vključno s Hillary Clinton.

Sodnik je sporočil, da se ta tožba nikoli sploh ne bi smela zgoditi, poroča BBC. Po njegovih besedah je Trump odgovoren za "strateško zlorabo pravosodnega procesa", tožba pa da ni bila utemeljena in da je imela "politični namen". "Noben razumen odvetnik je ne bi vložil," je dejal.

Trump, njegova odvetnica Alina Habba in njena odvetniška pisarna morajo skupaj plačati 937.989 dolarjev kazni.

Sodnik je v svoji sodbi na 46 straneh zapisal, da Trump "redno uporablja sodišča za maščevanja svojim političnim nasprotnikom".

Posebni tožilec Robert Mueller je dve leti preiskoval domnevno vmešavanje Rusije v predsedniške volitve leta 2016, a na koncu ni ugotovil, da je Trump ali njegova kampanja sodelovala z Rusijo.