V ZDA se za transspolne opredeljuje približno 1,5 milijona ljudi. Foto: EPA
V ZDA se za transspolne opredeljuje približno 1,5 milijona ljudi. Foto: EPA

Kot je razbrati iz nove različice predloga ameriškega ministrstva za zdravje, bo vladna interpretacija spola izhajala iz razumevanja samega pomena besede "spol" kot biološko biti moški ali ženska.

S tem bodo transspolnim ljudem ukinili zaščito pred diskriminacijo, ki je bila sprejeta v času Obamacara, ki je spol definirala kot osebno interpretacijo posameznika – ali se dojema kot moški, ženska, nič od tega ali kombinacija obojega.

Konservativne skupine so se pritoževale, da je Obamova vlada presegla svoja pooblastila s široko interpretacijo spolnosti. Zagovorniki pravic transspolnih pa po drugi strani trdijo, da je posebna zaščita nujno potrebna.

V praksi bi to pomenilo, da bi zdravnik zaradi osebnih prepričanj lahko zavrnil zdravljenje transspolnega bolnika. Možno je tudi, da bi transspolnemu moškemu zavrnili operacijo raka na jajčnikih ali pa zavarovalnica ne bi več krila vaginalne histerektomije, odstranitve celotne maternice skozi nožnico. V tem primeru lahko oseba, ki so ji kratene pravice, še vedno toži zaradi diskriminacije, a pot do civilne tožbe je dolga zaradi pravnega spora.

Temnopolti transseksualci najbolj marginalizirana skupina v ZDA

Pod administracijo demokratskega predsednika Baracka Obame je bil spol definiran kot osebno prepričanje oziroma dojemanje svojega spola – kot moški, ženska, nič od tega ali oboje. Administracija Donalda Trumpa želi to omejiti na biološko definiran spol. Foto: EPA
Pod administracijo demokratskega predsednika Baracka Obame je bil spol definiran kot osebno prepričanje oziroma dojemanje svojega spola – kot moški, ženska, nič od tega ali oboje. Administracija Donalda Trumpa želi to omejiti na biološko definiran spol. Foto: EPA

Transseksualka Mari Brighe, ki je sicer pisateljica in živi zunaj Detroita, je napovedani ukrep označila kot "grozljiv". "Imam več groznih izkušenj z zdravstvenim sistemom, le zato, ker sem trans," je dejala. "Ko smo šli v katero koli zdravstveno ustanovo, nismo vedeli, ali nas bo zdravnik zdravil ali ne, bomo dobili kakovostno oskrbo ali ne, bodo zdravstveni delavci do nas grozni ali ne." Pri tem se spominja dogodka, ko je zbolela za gripo in ni mogla dihati. Iz primestne bolnišnice v New Yorku so jo poslali domov, zaradi česar se je morala odpraviti na 90-minutno vožnjo čez reko, da je odšla na zdravljenje v Vermont.

Bridhe je ob tem izrazila zaskrbljenost, da bi bilo novo pravilo še bolj kritično v času epidemije in testiranj na covid-19. "Kot lahko razumemo nov zakon, bi lahko zdravstveni delavci zavrnili testiranje na covid-19, če se ne želijo dotakniti transspolne osebe. To pa je recept za širjenje pandemije med že tako zelo ranljivo skupino. Sploh si ne morem predstavljati, kako bo to vplivalo na temnopolte transspolne ljudi," je opozorila.

Dejstvo je, da je širjenje novega koronavirusa v ZDA bolj prisotno med Afroameričani kot med belci, "Za afroameriške transspolne ljudi bi to pomenilo, da bodo najbolj marginalizirana skupina v naši državi."

Ugovor vesti

Konservativni Svet za raziskave družine in podobne organizacije trdijo, da je spol jasno določen ob rojstvu s spolnimi organi. "Obamova pravila silijo zdravnike, da spreminjajo spol ali opravljajo splave, četudi je to v nasprotju z njihovo vestjo," je sporočil Svet za raziskave družine.

Podobno je s splavom, ki je v ZDA trenutno še vedno zakonit zdravstveni poseg, po novem bi bil dostop do njega lahko težji.

Demokrati: to je predvolilna poteza Trumpa

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je sporočila, da verske svoboščine niso opravičilo za sovraštvo ali nestrpnost, vsak Američan pa ima pravico do zdravstvene nege brez strahu. Za demokrate ni dvoma, da gre za predvolilno potezo utrjevanja podpore predsedniku Donaldu Trumpu pri konservativnih volivcih. Do ukrepa Trumpove administracije je kritično tudi ameriško zdravniško združenje.