Jemenske varnostne sile so streljale na protestnike blizu univerze v Sani. Foto: Reuters
Jemenske varnostne sile so streljale na protestnike blizu univerze v Sani. Foto: Reuters
Jemen
Protestniki že več tednov vztrajajo na ulicah jemenskih mest. Foto: EPA

, ki so se zbrali na protivladnem shodu po petkovih molitvah.

Streljanje se je začelo, ko so varnostne sile skušale preprečiti protestnikom, da bi zapustili svoje oporišče pri univerzi v Sani in se odpravili na pohod. Sprva so streljali v zrak, nato pa tudi v protestnike. Ranjenih je najmanj 200 ljudi. "Položaj je tragičen. Na ducate ljudi je mrtvih in na stotine ranjenih. Nismo mogli poslati pomoči," je povedal generalni sekretar zdravniškega sindikata.

Na shodu se je zbralo na desettisoče ljudi, na katere so po besedah krajevnih zdravnikov streljali s streh sosednjih zgradb. Protestniki trdijo, da so nekaj strelcev zajeli. "Mladina je vdrla v eno izmed okoliških stavb in aretirala sedem ostrostrelcev, ki so streljali na demonstrante," je sporočil eden izmed aktivistov.

Razglašene izredne razmere
Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je izrazil obžalovanje zaradi streljanja ter zatrdil, da na prizorišču streljanja ni bilo policije, da ta ni streljala in da so se spopadi začeli med protestniki. Jasno je, da med protestniki obstajajo "oboroženi elementi", je dodal. Nacionalni obrambni svet je razglasil izredne razmere, kar med drugim pomeni, da ljudje ne smejo nositi orožja.

Po streljanju je jemenska opozicija sporočila, da ni več nobene možnosti sodelovanja z jemensko vlado.

Protivladni protestniki, ki so jih navdihnile ljudske vstaje v arabskem svetu, že več tednov zahtevajo odstop predsednika Saleha, ki je na oblasti že 32 let.

Saleh ni uspel z obljubami
Da bi pomiril protestnike, je Saleh napovedal, da se leta 2013 ne bo potegoval za nov predsedniški mandat, in obljubil spremembe ustave, ki bi več moči podelile parlamentu, vendar pa je zavrnil možnost takojšnjega odstopa, kar je glavna zahteva protestnikov.

V zadnjih dneh je več Salehovih zaveznikov prestopilo na stran protestnikov, ki med drugim zahtevajo tudi boljše življenjske razmere v najrevnejši arabski državi, kjer kar 40 odstotkov prebivalcev preživi z manj kot dvema dolarjema na dan.