Po podatkih UNHCR-ja mora svoj dom vsak dan zapustiti 23.000 ljudi. Foto: EPA
Po podatkih UNHCR-ja mora svoj dom vsak dan zapustiti 23.000 ljudi. Foto: EPA
Antonio Guterres
Guterres opozarja, da številke, ki so jih predstavili v poročilu, ne zajemajo vseh ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove zaradi konflikta v Siriji. Foto: EPA
Libanon
Največ novih beguncev v svetu prihaja iz Sirije. Na sliki zatočišče za sirske begunce v Libanonu. Foto: EPA

V poročilu, ki ga je pripravil visoki komisar Združenih narodov za begunce (UNHCR), so zapisali, da se je število beguncev (ki zajema notranje razseljene ljudi in begunce, ki so prečkali meje svoje države) v svetu povečalo predvsem zaradi Sirije in da so številke najvišje v zadnjih 18 letih. "To so resnično skrb vzbujajoče in alarmantne številke. Odražajo množično trpljenje in odražajo nesposobnost mednarodne skupnosti, da bi rešila konflikte in našla trajne rešitve zanje," je ob predstavitvi poročila povedal visoki komisar za begunce Antonio Guterres.

Leta 2012 je moralo zaradi konfliktov ali pregona svoje domove vsak dan zapustiti 23.000 ljudi, številka 7,6 milijona pa dejansko pomeni, da mora svoj dom vsake 4 sekunde zapustiti en človek. "Ko pomežiknete, mora pobegniti en človek," je bil ob predstavitvi nazoren Guterres in dodal, da se je število beguncev in notranje razseljenih oseb v primerjavi z lanskim letom povečalo za 2,3 milijona.

Skrb vzbujajoč podatek je tudi ta, da je kar 46 odstotkov vseh beguncev otrok, mlajših od 18 let.

Celotno poročilo si lahko ogledate tukaj.

Eden največjih problemov so begunci iz Sirije
55 odstotkov vseh beguncev po svetu prihaja iz petih držav, Afganistana, Somalije, Iraka, Sudana in Sirije. Največ beguncev že 32 let zapored prihaja iz Afganistana, približno 95 odstotkov afganistanskih beguncev pa je zatočišče našlo v Iranu ali Pakistanu. Druga največja skupina beguncev so Somalci, tretja Iračani, na četrtem mestu pa so begunci iz Sirije.

Ob tem je Guterres poudaril, da številke ne zavzemajo milijona ljudi, ki so iz Sirije pobegnili v zadnjih šestih mesecih, Združeni narodi pa opozarjajo, da bi lahko do konca letošnjega leta Sirijo zapustilo še dva milijona ljudi. V naslednjih dneh naj bi tako Združeni narodi Evropsko unijo zaprosili, ali bi lahko sprejela delež sirskih beguncev.

Ogromno beguncev tudi iz Malija in Konga
UNHCR je zaznal tudi povečanje števila beguncev iz Malija in Demokratične republike Kongo, predvsem zaradi spopadov v obeh državah. V Maliju se vojska, s pomočjo Francije, bori z islamističnimi uporniki, v Kongu pa so spopadi med vladnimi silami in uporniškim gibanjem M23 pregnali približno 800.000 ljudi.

Podatke je agencija zbrala sama, s pomočjo vlad in nevladnih organizacij. Ugotovili so tudi, da države v razvoju gostijo več kot 81 odstotkov vseh beguncev, kar je 11 odstotkov več kot pred desetletjem.