V begunskih taboriščih v Jordaniji je okoli 326.823 sirskih beguncev. Foto: EPA
V begunskih taboriščih v Jordaniji je okoli 326.823 sirskih beguncev. Foto: EPA
Sirski begunci v Libanonu
Številna taborišča v Libanonu niso ustrezna za preživljanje v hladnih zimskih razmerah. Foto: EPA

Samo od februarja lani si je v sosednjem Libanonu poiskalo zatočišče nekaj več kot 300.000 sirskih beguncev, zaradi česar se je populacija v državi povečala za deset odstotkov.
Zelo obremenjena je tudi Turčija, ki je za gradnjo 17 begunskih taborišč porabila 459 milijonov evrov. Samo od 1. januarja letos pa se je v državo zateklo 400.000 novih beguncev.

Število sirskih beguncev v:
- Jordaniji, 324.543
- Libanonu, 329.823
- Turčiji, 185.205
- Iraku, 105.326
- Egiptu, 43.665
- Severni Afriki, 8.262

Težko življenje v begunskih taboriščih
Številni Sirci v begunskih taboriščih živijo v izredno slabih razmerah, saj v njih ni ustrezni sanitarnih razmer, prav tako pa taborišča niso ustrezno urejena za življenje v hladnem zimskem vremenu.

Zelo skrb vzbujajoč je podatek ZN-a, da je kar polovica beguncev otrok, med katerimi so številni travmatizirani, saj so izgubili svojo družino in tudi dom.

Število beguncev narašča veliko hitreje, kot so pričakovali pri ZN-u
Visoki komisar Združenih narodov (ZN) za begunce Antonia Guterresa je dejal, da se število beguncev veča veliko hitreje, kot so sprva predvidevali.
"To tragedijo je treba ustaviti," je dejal in opozoril, da se zmogljivosti mednarodne skupnosti že nevarno približala skrajni meji in da je prav tako zmožnost sosednjih držav Sirije, da sprejmejo nov val beguncev, blizu te meje.

Jordanski kralj prosil za pomoč
Med drugim je v torek jordanski kralj Abdulah pozval mednarodno skupnost, da pomaga Jordaniji, Turčiji in Libanonu, na katere se je “zvalilo veliko breme”. Samo v torek naj bi iz Sirije v Jordanijo prestopilo mejo 2.257 novih beguncev.

Od začetka državljanske vojne v Siriji je umrlo najmanj 70.000 ljudi, okoli dva milijona ljudi pa je razseljenih po sami državi.