Bašar Al Asad je znova poudaril, da je pripravljen na pogovor z opozicijo, a pod določenimi pogoji, in da ni pripravljen odstopiti. Foto: EPA
Bašar Al Asad je znova poudaril, da je pripravljen na pogovor z opozicijo, a pod določenimi pogoji, in da ni pripravljen odstopiti. Foto: EPA
Krvavo sirsko bojišče


Bašar Al Asad
se je v intervjuju za Sunday Times vprašal, kako naj bi Sirija sploh pričakovala kakršno koli pomoč od države, ki je že odločena, da bo problem militarizirala.
Pri tem je izpostavil pomen sporočila, da je kredibilnost države povezana z njeno zgodovino.

Kdo bo koga, kdo je s kom?
"Znano je, da je Velika Birtanija v naši regiji več desetletij, nekateri pravijo celo stoletij, igrala zelo nekonstruktivno vlogo ... Težava te vlade pa je v tem, da s plitko in nezrelo retoriko le še poudarja svojo tradicijo, ki temelji na ustrahovanju in hegemoniji," je dejal.

"Kako naj jih prosimo, da odigrajo vlogo pri izboljšanju stanja, pri stabilizaciji? Kako lahko od njih pričakujemo, da bodo nasilje zmanjšali, ko pa želijo oborožiti teroriste, ne prizadevajo pa si ublažiti dialoga med Sirci?"

Velika Britanija ne izključuje vojaškega posredovanja
Dejal je še, da Velika Britanija "dela proti svojim interesom", politiko britanskega premierja Davida Camerona pa je označil kot "naivno, zmedeno in nerealistično", saj si prizadeva k umiku embarga na izvoz orožja v Sirijo, da bi lahko z orožjem zalagala sirsko opozicijo.

Velika Britanija je v preteklosti priznala, da podpira sirsko opozicijo, upornikov pa naj ne bi tudi oboroževala.
Res pa je, da je na nedavnem sestanku Prijateljev Sirije v Rimu britanski zunanji minister William Hague dejal, da v prihodnosti ni izključeno tudi vojaško posredovanje.

V državljanski vojni, ki se je v Siriji začela pred dvema letoma, je umrlo najmanj 70.000 ljudi, več sto tisoč beguncev pa si je poiskalo zatočišče v sosednjih državah.

Nasilje v državi se nadaljuje
Siloviti spopadi potekajo na obrobju mesta Raka na severu države, kjer je umrlo več deset sirskih vojakov in upornikov. V mestu, ki leži blizu meje s Turčijo in kamor se je iz drugih delov države pred nasiljem zateklo več tisoč Sircev, odmevajo eksplozije, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je opozoril, da bi vojaška rešitev vodila v "razkroj" države. Ob tem je režim in opozicijo znova pozval k dialogu.

Krvavo sirsko bojišče