Čilski minister za rudarstvo nagovarja množico novinarjev, zbranih pred rudnikom. Foto: EPA
Čilski minister za rudarstvo nagovarja množico novinarjev, zbranih pred rudnikom. Foto: EPA

Po besedah Laurencea Golborna je vrtalni stroj T-130, znan tudi kot "plan B", že zvrtal skozi 535 metrov skale in mu tako preostaja le še 90 metrov.
Ko bo jašek zvrtan, bodo inženirji presodili, kako varen je in ali ga je treba obložiti s kovino, preden bodo začeli skozenj s posebnimi kapsulami na prostost spravljati ujete rudarje, poroča BBC.
Rudarji, ki čakajo na rešitev že dva meseca, naj bi potem morali potrpeti še največ deset dni, da dbi ejansko stopiili spet na dnevno svetlobo.

"Pričakujemo, da jih bomo dosegli v soboto," je povedal Golborne, toda ob tem opozoril, da bi se utegnilo vse upočasniti, če bodo morali zamenjati del vrtalne opreme. Vrtanje so tako na kratko ustavili v sredo, da so lahko zamenjali rudarsko kladivo.
"Oni so bolj sproščeni kot mi"
Čilski minister za zdravstvo Jaime Manalich je čilsko javnost pozval, da naj bodo potrpežljivi zaradi zapletenega reševanja. Ob tem je pohvalil "zrelost in moškost" rudarjev. "So bolj sproščeni in imajo večji nadzor nad položajem kot mi na površju," je povedal.

Rudarji so v rudniku ujeti od 5. avgusta, ko se je sesul rov. Reševalci so že skoraj obupali nad njimi, nato pa so 17 dni po nesreči stopili v stik z možmi in odkrili, da se jih je vseh 33 zateklo na varno v zatočišče okoli 700 metrov pod zemljo.

Rudarji so zdaj pod zemljo dlje kot katera koli skupina pred tem.
Ko bo napočil čas, da jih bodo naposled le izvlekli, se bodo reševalci spustili v rudnik in jim pomagali pri uporabi reševalnih kapsul. Pričakujejo, da bo potrebna najmanj ena ura za vsakogar izmed njih. Rudarje bodo tudi opremili s sončnimi očali, da se zavarujejo pred svetlobo po dveh mesecih brez naravne luči.