Foto:
Foto:

Širina predora zdaj meri 30 centimetrov, za potrebe reševanja pa mora biti 40 centimetrov širša, kar lahko znova traja več dni. Vendarle pa naj bi po zadnjih podatkih 32 čilskih in enega bolivijskega rudarja rešili najpozneje do konca oktobra ali na začetku novembra in ne do božiča, kot so sprva predvidevali reševalci, piše BBC.

Uspel je načrt B
Reševalci so za reševanje rudarjev pripravili tri načrte, če morebiti kateri izmed njih ne bi bil uspešen. Izkazalo se je, je načrt A zatajil že pred dnevi na globini 380 metrov, ko so pri vrtanju naleteli na izredno trdno skalo. Za današnji uspeh so tako reševalci uporabili načrt B, ki je predvideval hitrejši in močnejši vrtalni stroj. Obstaja tudi načrt C, ki predvideva uporabo vrtalnika, ki ga sicer uporabljajo na naftni ploščati. Ob tem se je pojavila težava, saj bi za njegovo namestitev potrebovali ravno površino v velikosti nogometnega igrišča.

Inženirji javnosti predstavili reševalno kapsulo
Pred dnevi so inženirji javnosti predstavili posebno 2,5 metra dolgo kapsulo, ki bo rudarje, enega po enega, prepeljala na površino. Britanski Telegraph piše, da bo kapsula opremljena s kisikovo masko in posebnim sistemom osvetljave. Prav tako ima predviden zasilni izhod z varnostno napravo, ki bi rudarja ob morebitni nesreči prepeljala nazaj na izhodiščno točko. Ob tem se v medijih pojavljajo tudi zelo različni podatki o tem, koliko časa bo reševanje rudarjev trajalo. Sprva je bil načrtovani čas tri ure, po najnovejših podatkih pa naj bi trajalo le 15 minut.

Rudnik ni ustrezal varnostnim merilom
Pojavljajo se tudi informacije, da se nesreča v rudniku zlata in bakra San Jose sploh ne bi zgodila, če bi ga njegov lastnik, podjetje San Esteban Mining Co., še pravočasno zaprl. Prejšnji mesec so zoper podjetje tožbo že vložili sorodniki rudarjev, saj je to zaradi nezadostnih varnostnih ukrepov kršilo zakonodajo. Rudnik so namreč leta 2007 za dobro leto zaprli, ob njegovem ponovnem odprtju pa niso poskrbeli za ustrezno sanacijo. Po besedah odvetnika, ki zastopa svojce, naj bi imeli dokaze, da rudnik ni imel drugega zasilnega izhoda, prav tako pa v prezračevalniku ni bila nameščena lestev.