Rudarji so se preselili na območje, kjer je manj vroče. Foto: EPA
Rudarji so se preselili na območje, kjer je manj vroče. Foto: EPA

Rudarje so zaradi izredne vlažnosti in visokih temperatur v delu rudnika, kamor so se zatekli, potem ko se je rudnik 5. avgusta deloma porušil, začele pestiti različne zdravstvene težave, kot so glivične infekcije in kožne rane. Zato se po besedah čilskega ministra za rudarstvo Laurencea Golbornea z nivoja 105 selijo na nivo 75, približno 300 metrov globlje v rudniku, kjer je bolj suho in hladneje.

Reševalci so danes začeli vrtanje rešilnega jaška, po katerem bodo rudarje - predvidoma čez od tri do štiri mesece - drugega za drugim dvignili na površje. Po načrtih naj bi jašek v premeru meril 66 centimetrov, globok pa bo 702 metra. Z ogromnim hidravličnim vrtalnikom bodo lahko izvrtali največ 20 metrov na dan, a ker bo osnovna luknja manjša, jo bodo morali nato še razširiti.

Dve alternativni možnosti reševanja
Reševalci še vedno razmišljajo tudi o drugih mogočih rešitvah, ki bi vzele manj časa za reševanje rudarjev. Ena izmed možnosti je vrtanje na mestu, kjer je bil pred nesrečo 5. avgusta glavni vhod v rudnik, a se strokovnjaki bojijo, da je to območje preveč nestabilno.

Druga možnost, o kateri razmišljajo, je razširitev obstoječega jaška premera 12 centimetrov, ki je približno 300 metrov od zaklonišča, kamor so se po nesreči zatekli rudarji. Po mnenju družbe Geotec, lastnice opreme za vrtanje, naj bi razširitev jaška trajala le približno dva meseca, kar bi pomenilo, da bi bili lahko rudarji na svobodi dva meseca prej od zdajšnjih napovedi.

Čustveni pogovori z najbližjimi
Rudarji so lahko v nedeljo prvič po več kot treh tednih po telefonu govorili s svojimi najdražjimi. Vsaka družina je imela po minuto časa, psihologi pa so jim naročili, da morajo v pogovoru zveneti čim bolj optimistično. Pogovori naj bi bili zelo čustveni, eden izmed ujetih rudarjev pa je svoji ženi celo predlagal, da bi se 25 let po njuni civilni poroki poročila še cerkveno.