Herat leži blizu iranske meje. Foto: EPA
Herat leži blizu iranske meje. Foto: EPA
Samomorilski napad v Heratu

Po poročanju prič sta se napadalca pripeljala s terenskim vozilom pred vhod poslopja med mestom Heratom in glavnim letališčem na območju Guzara.

Predstavnik tamkajšnjih oblasti je povedal, da je vozilo razneslo, potem ko so ga ustavili policisti. V napadu je bilo ubitih šest civilistov in trije policisti.

V vozilu sta bila dva človeka, od katerih je imel eden na sebi burko. "Enega izmed napadalcev je razneslo na koščke, medtem ko ima truplo drugega na sebi še vedno neeksplodiran samomorilski pas," je povedal pokrajinski vodja policije.

Pokrajina Herat, kjer delujejo tudi slovenski vojaki, velja za razmeroma mirno in Natove sile so nadzor že skoraj v celoti predale afganistanskim silam.

Slovenski vojaki niso bili na območju napada in pri tem niso bili ogroženi, je povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez.

Herat so februarja pretresli protesti zaradi sežiga izvodov Korana v ameriškem vojaškem oporišču Bagram pri Kabulu. Po domnevah predstavnikov ameriških oblasti so na območju dejavni iranski agentje, ki naj bi skušali zanetiti nasilje.

Samomorilski napad v Heratu