Somalijskim vojakom v boju proti skrajnežem pomagajo vojaki iz drugih afriških držav. Foto: EPA
Somalijskim vojakom v boju proti skrajnežem pomagajo vojaki iz drugih afriških držav. Foto: EPA

V mestu Baladvejne okoli 340 kilometrov severno od Mogadiša se je samomorilski napadalec razstrelil v restavraciji, ki je priljubljena med somalijskimi in etiopskimi vojaki.

Restavracija stoji blizu vojaškega oporišča. Več kot deset ljudi je bilo v napadu ranjenih. Večina žrtev je civilistov.

Očividci so povedali, da je napadalec prišel v polno restavracijo, se usedel med goste in se razstrelil.

"Naša glavna tarča so bili vojaki iz Etiopije in Džibutija, ki so napadli našo državo," je sporočil tiskovni predstavnik vojaških operacij pri Al Šababu Šejk Abdiasis Abu Musab.

Somalijski predsednik Hasan Šejk Mohamud je skrajneže obtožil, da skušajo ustaviti gospodarski in družbeni razvoj v mestu Baladvejne.

"Napad je dokaz, da je bil Al Šabab poražen na bojišču in mu ni preostalo drugega, kot da napada civiliste," je dejal Mohamud.

Restavracije, hoteli in druga javna prizorišča so pogosta tarča napadov islamskih skrajnežev v Somaliji.

Etiopski vojaki se že več let borijo proti islamskim skrajnežem v sosednji Somaliji. Adis Abeba je v Somalijo napotila svojo vojsko leta 2006 in nato še leta 2011, ko jim je ob pomoči afriških vojakov uspelo iz rok skrajnežev osvoboditi velik del države, med drugim tudi prestolnico Mogadiš.

Al Šabab je odgovoren tudi za septembrski napad na nakupovalno središče v Nairobiju, ko je bilo ubitih več kot 60 ljudi. Skrajneži so se s tem maščevali za navzočnost kenijskih vojakov na somalijskih tleh.