Sarkozyjeva napoved o umiku do konca leta 2012 ni prepričala talibanov, ki so dan zatem ubili pet francoskih vojakov. Foto: EPA
Sarkozyjeva napoved o umiku do konca leta 2012 ni prepričala talibanov, ki so dan zatem ubili pet francoskih vojakov. Foto: EPA

Novico o najbolj smrtonosnem napadu na francoske vojake po avgustu 2008 je potrdil urad predsednika Francije Nicolasa Sarkozyja. Francoski predsednik je v torek med nenapovedanim obiskom v Afganistanu napovedal, da se bo francoska vojska do konca leta 2012 umaknila iz nemirne srednjeazijske države.

Varovali shod starešin in poglavarjev
Vojaki so v dolini Tagab, v provinci Kapisa, varovali srečanje lokalnih vaških starešin in plemenskih poglavarjev. Neznanec srednjih let je pristopil k vojakom, ki so stali ob oklepnem vozilu, ko je sprožil razstrelivo. "Bomba je resneje poškodovala še štiri francoske vojake in tri afganistanke civiliste," so še sporočili iz predsedniškega urada.

Talibani stopnjujejo napade
Že pred tem je zveza Nato sporočila, da sta bila na jugu Afganistana ubita dva pripadnika sil Isaf - eden v sredinem napadu upornikov, drugi v torek v bombnem napadu.

Avgusta 2008 je bilo v talibanski zasedi v Sarobiju v bližini Kabula ubitih 10 francoskih vojakov, 21 pa jih je bilo ranjenih, kar so najhujše francoske izgube od začetka zadnje vojne v Afganistanu po letu 2001, ko je zveza Nato zrušila talibanski režim.

Talibani, ki so v zadnjih mesecih močno okrepili svojo dejavnost in napade, so hitro prevzeli odgovornost za napad na francoske vojake. Območje doline Tagab bi moral samo nekaj ur pozneje obiskati francoski veleposlanik v Afganistanu.