Merklova je ta teden obiskala Hrvaško, medtem ko je Sanader še vedno v priporu. Foto: EPA
Merklova je ta teden obiskala Hrvaško, medtem ko je Sanader še vedno v priporu. Foto: EPA

"Navedbe, ki so bile objavljene v Dnevniku, da je nemška kanclerka Angela Merkel prepričala ali prisilila Iva Sanaderja, naj odstopi zaradi domnevne vpletenosti v afero Hypo ali kakršnega koli drugega razloga, niso točne," je nekdanji hrvaški premeir prek svojih odvetnikov sporočil iz zagrebškega zapora v odzivu na ponedeljkovo poročanje HTV-ja.

Sanader je pojasnil, da je bilo ravno nasprotno in da ga je Merklova pred njegovim odstopom v daljšem telefonskem pogovoru vztrajno prepričevala, naj ne odstopi, sta povedala njegova odvetnika Goran Suić in Čedo Prodanović in še dodala, da je omenjeni pogovor potekal v nemškem jeziku ob navzočnosti prič.

Ugibanja znova ob obisku Merklove
Medijska ugibanja o pritiskih Merklove na Sanaderjev odhod iz premierskega urada so se pojavila ob ponedeljkovem uradnem obisku nemške kanclerke na Hrvaškem, ko so hrvaški mediji poročali, da naj bi bila Merklova seznanjena z domnevnimi Sanaderjevimi malverzacijami v poslovanju Hypo Alpe Adria Banke na Hrvaškem in da je zahtevala njegov odstop.

Ugibanja o Sanaderjevem nenadnem in nepričakovanem odstopu pred več kot dvema letoma še vedno niso potihnila in se pojavijo vsake toliko časa.

Na Hrvaškem je Sanader, ki so mu prejšnji teden za dva meseca podaljšali pripor, predmet šestih preiskav zaradi domnevne korupcije in zlorabe položaja. Med drugim naj bi sredi 90. let prejšnjega stoletja prejel provizije v zameno za posredovanje pri večmilijonskem posojilu koroške banke hrvaški vladi.