Sanader je na Hrvaškem predmet šestih preiskav. Foto: EPA
Sanader je na Hrvaškem predmet šestih preiskav. Foto: EPA

Preiskovalni sodnik je podaljšal pripor na zahtevo Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), potem ko so ta in Sanaderjevi odvetniki predstavili svoja stališča.

Po mnenju Sanaderjevih odvetnikov bi morali nekdanjega premierja med potekom korupcijskih preiskav izpustiti na prostost, saj ni nevarnosti, da bi pobegnil. Zoper odločitev sodnika se lahko sicer pritožijo.

Narok je zaradi zdravstvenega stanja Sanaderja, ki ima težave z nogo, potekal v zagrebškem zaporu Remetinec, kjer je nekdanji premier priprt od 18. julija, ko ga je Avstrija izročila Hrvaški.

"Ne beg, ampak službeno potovanje"
Sanaderju je danes potekel enomesečni pripor, ki so mu ga odredili že decembra lani zaradi nevarnosti bega in vplivanja na priče, potem ko je Uskok proti njemu sprožil preiskavo zaradi suma zlorabe položaja v primeru oglaševalske agencije Fimi-media.

Odvetniki menijo, da ni nevarnosti za beg, in trdijo, da decembra lani ni pobegnil, ko je po zahtevi Uskoka za odvzem poslanske imunitete odšel v Avstrijo, ampak je po njihovih trditvah šel na prej dogovorjeno službeno potovanje.

Na podlagi hrvaške tiralice so ga nato prijeli v Avstriji in ga Hrvaški izročili 18. julija letos. Proti njemu sicer Uskok vodi šest preiskav zaradi suma zlorabe položaja in korupcije.