Sanader bo v avstrijskem priporu najmanj do 27. januarja. Foto: EPA
Sanader bo v avstrijskem priporu najmanj do 27. januarja. Foto: EPA
Sanader izkoristil tasta?

Nekdanjemu hrvaškemu premierju so po aretaciji v Avstriji blokirali dva računa. Na enem, ki je bil odprt v imenu Šarića, je milijon evrov, na drugem ki se glasi na Sanaderjevo ime, pa je 250.000 evrov.

Izjava Šarića, ki ne ve nič o denarju in računu v Avstriji, po pisanju Jutarnjega lista kaže na to, da je nameraval Sanader skriti izvor omenjenega milijona evrov tako, da ga je položil na račun, ki ga je odprl na ime očeta svoje soproge.

Šarić je tudi zatrdil, da že 20 let ni bil v Avstriji, in zanikal, da je lastnik okoli 30.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča na otoku Brač, ki naj bi bilo vredno okoli 150.000 evrov.

Z zvezami do odprtja računa
Šarićeve izjave so pomembne za hrvaško preiskavo o nečednih poslih Sanaderja, a po drugi strani nerodne za avstrijske oblasti in finančne institucije, saj pomenijo, da je Sanader v Avstriji v imenu druge osebe odprl s pomočjo tretje osebe, ki je imela zvezi v banki.

Avstrija je proti Sanaderju sprožila preiskavo zaradi suma denarja, potem ko so jo hrvaške oblasti obvestile o dveh tajnih računih nekdanjega premierja.

Jutranji list je izračunal, da sta zakonca Sanader v času, ko je bil Sanader predsednik vlade, zaslužila in privarčevala okoli 745.000 evrov, medtem ko je vrednost na njunih znanih računih in v umetninah okoli štirikrat višja.

"Tudi če iz plač ne bi porabili niti kune za dnevne potrebe, bi Sanaderjevi težko z omenjenim zaslužkom opravičili stroške vsega, kar se je v preiskavi pokazalo kot potencialno njihova skrita lastnina," je zapisal Jutarnji list.

Sanader izkoristil tasta?