Sanader si je oddahnil. Foto: Jutarnji list
Sanader si je oddahnil. Foto: Jutarnji list
Socialdemokratom je zmanjkalo 24 glasov. Foto: HRT
Sanader in kriminal na Hrvaškem

Za predlog je bil kriv izbruh nasilja in zločinov, vse slabšega gospodarskega stanja in nepripravljenosti procesa za vstop države v EU. Socialdemokrati so potrebovali 77 glasov, dobili pa 53, proti je bilo 75 poslancev. Tako je propadla prva zahteva Socialdemokratov po odstopu Sanaderja v petih letih, odkar vlado vodi njegova Hrvaška demokratska skupnost (HDZ). Razprava je trajala osem ur in pol, Sanader pa je sodeloval le uvodoma, ker je po eni uri odšel na odprtje posodobljene avtoceste Zagreb-Reka.

Predsednik SDP-ja Zoran Milanović je v razpravi obtoževal Sanaderja predvsem za "katastrofalno stanje varnosti" v državi. Spomnil je, da je premier po umoru odvetniške pripravnice Ivane Hodak dejal, da ne bo toleriral mafije in organiziranega kriminala, kar po Milanovićevih besedah pomeni, da je pet let toleriral mafijo. Poslancem, ki so prekinjali njegov nagovor, je dejal, da se obnašajo kot huligani.

Socialdemokrati so zahtevali odstop in naštevali tako afere, ki so zaznamovale delovanje njegove vlade, kot protikorupcijske akcije, ki so po njihovih ocenah ostale brez zaključka. Tudi ostale opozicijske stranke so kritizirale premierja, posamezniki pa so med drugim izpostavili, da vendar ni pravi čas za odstavitev vlade, ker bi Hrvaška le zapravljala čas.

Pristranska hrvaška televizija?
Sanader je bil prepričan, da opozicija ne bo imela dovolj poslancev za odstavitev: "Veste, da ne bo šlo, sicer pa imate pravico do političnega neuspeha. Če že zahtevate mojo odgovornost, lahko povem, da sem odgovoren za večje plače, manjšo nezaposlenost, vrnitev dolgov upokojencem, najmočnejši mednarodni položaj Hrvaške in makroekonomsko stabilnost." Del svojega nagovora je posvetil tudi zgodovinskim ločnicam med Hrvati in kritiziral "vrnitev ustaštva" in tudi komunizem kot totalitarni sistem.

Hrvaški mediji so izpostavili, da hrvaška televizija ni predvajala niti uvodnega, prekinila pa je zaključni nagovor Milanovića. Urednica informativnega programa Hloverka Novak Srzić je dejala, da so se vključili v saborsko razpravo po zaključku otroške oddaje ob 10. uri. Dodala je, da je HTV v svojih informativnih oddajah izčrpno poročala o današnji razpravi, vključno z Milanovićevim nagovorom, ki ga je v celoti predvajala na satelitskem programu HRT Plus.

K. S.

Sanader in kriminal na Hrvaškem