Napadalca sta se po žrtvinem mnenju bolj kot zapora zbala svojega naročnika. Foto: Jutarnji.hr
Napadalca sta se po žrtvinem mnenju bolj kot zapora zbala svojega naročnika. Foto: Jutarnji.hr

Sodišče v Splitu je tako 26-letnemu Luki Pezlju, ki je januarja letos skušal posiliti in umoriti študentko pri kraju Trilj v Dalmaciji, naložilo 31 let zaporne kazni. Pezljev odvetnik je že napovedal pritožbo na višino izrečene kazni, saj sta oba pričakovala največ 15-letno zaporno kazen, ker je obtoženec zločin priznal in se pokesal. Pezelj je 20-letno znanko januarja zvabil v avtomobil in jo odpeljal na skrit kraj, kjer jo je skušal posiliti, nato pa jo je s kovinsko palico večkrat udaril po glavi.

Sodišče v Zagrebu pa je s 36 oz. 34 meseci zaporne kazni kaznovalo napadalca, ki sta pretepla nekdanjega direktorja podjetja Zagrebške ceste Igorja Radženovića. 41-letni Miodrag Šimunac in 26-letni Nikola Presečki sta Radženovića napadla maja letos z bejzbolsko palico in solzivcem.

Napad sta na sodišču oba zanikala, policija pa je trdila, da je Šimunac predtem dejanje priznal, napadeni Raždenović pa je Presečkega prepoznal. Odvetniki slednjega so trdili, da je bila njihova stranka v času napada v Sloveniji. Tožilstvo je dejalo, da je Šimunac za napad od neznanega naročnika prejel 3.000 evrov. Radženović je po izreku sodbe dejal, da je pomembneje od tega najti naročnika.

Primer Hodak brez osumljencev
Medtem se nadaljuje tudi preiskava umora 26-letne Ivane Hodak, hčerke priznanega odvetnika Zvonimirja Hodaka, ki jo je morilec pred dvema tednoma ustrelil sredi belega dne. Doslej so zaslišali že več sto oseb, vendar policija ni prijela še nobenega osumljenca. Ravno umor Hodakove je bil povod za spremembe hrvaške vlade: premier Ivo Sanader je napovedal obračun z mafijskimi družbami in zamenjal dva ministra ter prvega moža policije.

C. R.