Potem ko so ga številni kritizirali zaradi razkošnih počitnic, ki si jih je privoščil po zmagi, je po vrnitvi hitro zagrizel v delo. Foto: Reuters
Potem ko so ga številni kritizirali zaradi razkošnih počitnic, ki si jih je privoščil po zmagi, je po vrnitvi hitro zagrizel v delo. Foto: Reuters
Sarkozy in vodja sindikata CGT Bernard Thibault
Sarkozy je pohitel k sindikatom, saj si želi izogniti neprijetnim protestom na francoskih ulicah, ugotavljajo mediji. Foto: Reuters

Sarkozy, ki bo od Jacquesa Chiraca položaj prevzel v sredo, se je sešel s predstavniki sindikatov in gospodarstva. Sindikati so Sarkozyja, ki je znan po avtoritativnem nastopanju, opozorili na potrebo po dialogu.

Prihodnji predsednik je obljubil, da bo zagovarjal socialni dialog med sindikati in gospodarstveniki, vendar le, če pogajanja ne bodo ogrožala njegovega časovnega načrta.

35-urni delavnik kmalu preteklost
Sarkozy se je zavzel tudi za čim prejšnji sprejem zakonodaje, ki bi omogočila, da bi bile nadure neobdavčene. To bi praktično pomenilo izničenje 35-urnega tednika, ki je bil uveden v času socialistične vlade leta 2000 in ki po mnenju Sarkozyja ovira gospodarski razvoj države.

Še pred koncem leta naj bi bil sprejet tudi zakon o stavki, ki bi zagotavljal delovanje storitev, na primer v javnem prometu, tudi med stavko.

Pogovori s sindikati in gospodarstveniki so sicer marsikoga presenetili, saj francoski predsedniki kaj takega počno zelo redko, prihodnji predsedniki pa sploh ne. Kljub temu komentarji v medijih ugotavljajo, da je Sarkozy pripravljen poslušati, kar je dober znak.

Sarkozy odstopil kot vodja stranke
Kot se je pričakovalo, je Sarkozy odstopil z mesta vladajoče stranke Unija za ljudsko gibanje (UMP). Delegatom stranke, ki jo je vodil dve leti in pol, je pojasnil, da zaradi svojega novega položaja ne more več ostati na čelu stranke, če želi govoriti v imenu vseh Francozov. Predsedniške dolžnosti bo od Jacquesa Chiraca uradno prevzel v sredo, ta pa bo imel v torek zvečer še zadnji nagovor narodu.