Prijateljski objem ameriškega in francoskega predsednika po skupni tiskovni konferenci v Cannesu. Foto: EPA
Prijateljski objem ameriškega in francoskega predsednika po skupni tiskovni konferenci v Cannesu. Foto: EPA

Francoski predsednik je ameriškemu kolegu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja označil za lažnivca. "Ne morem ga več videti, lažnivec je," je v zasebnem pogovoru v francoščini dejal Sarkozy, Obama pa mu je nato v angleščini potarnal: "Ti ga imaš mogoče res že dosti, a jaz se moram z njim ukvarjati vsak dan".

Pogovor, ki so ga na nedavnem vrhu skupine G 20 v Cannesu pomotoma prenašali preko sistema za prevajanje, je ujelo več novinarjev. Navedbe obeh predsednikov navaja francoska medijska spletna stran Arret sur Images, potrdila pa jo je tudi agencija Reuters, saj je bil eden od novinarjev, ki je slišal omenjeni pogovor, Reutersov.

Novinarji so pogovor ujeli, potem ko so na novinarski konferenci v Cannesu že prejeli naprave za prevajanje, slušalke pa naj bi dobili pozneje. Ko so v naprave vključili svoje slušalke, so dojeli, da lahko prisluhnejo francoskemu prevodu pogovora med obema voditeljema.

Kot je še zapisala spletna stran Arret sur Images, je več novinarjev sprejelo skupinsko odločitev, da o pogovoru, ki je bil zaseben, ne bo poročalo, a je njegova vsebina očitno le prišla v javnost.

Obama jezen na Francijo, ker je podprla Palestince v Unescu
Obama naj bi v zasebnem pogovoru tudi kritiziral Sarkozyja, ker ZDA ni obvestil o načrtih Francije, da bo glasovala za palestinsko članstvo v Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Francija je Palestino v Unescu podprla, je pa prejšnji teden sporočila, da se bo vzdržala glasovanja o palestinski prošnji za članstvo v ZN-u v Varnostnem svetu. Pariz in Washington Palestince in Izraelce pozivata, naj se vrnejo za pogajalsko mizo.