Tandem bo nadaljeval začrtano delo. Foto: EPA
Tandem bo nadaljeval začrtano delo. Foto: EPA

Trdno na svojem stolčku ostajata francoska ministrica za ekonomijo, industrijo in delo Christine Lagarde ter minister za proračun Francois Baroin. Nekdanji francoski premier Alain Juppe se je res vrnil v Sarkozyjevo garnituro ministrov, in sicer na mesto ministra za obrambo, kjer bo zamenjal Herva Morina. Zunanjega ministra Bernarda Kuchnerja pa bo zamenjala Michele Alliot-Marie, ki je do zdaj opravljala funkcijo pravosodne ministrice.

Iz urada francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja so sporočili, da Brice Hortefeux ostaja minister za notranje zadeve, Francois Baroin pa bo poleg že obstoječega položaja ministra za proračun prevzel še funkcijo vladnega govorca.

Opozicija kritična do Sarkozyjeve izbire
Opozicijska voditeljica Martine Aubry je izbiro novih ministrov ostro kritizirala, rekoč: "Predsednik je nazaj pripeljal ljudi, ki bodo vodili staro politiko. Sarkozy je napovedal menjavo že pred pol leta, ministri pa so se bolj ukvarjali sami s seboj kot s prihodnostjo francoskega naroda."

Sarkozy gleda v leto 2012
To, že četrto preoblikovanje vlade, odkar Sarkozy vodi državo, je bilo napovedano že pred petimi meseci. Sarkozy, ki je z okoli 30 odstotki podpore na dnu priljubljenosti, še posebej po pred kratkim sprejeti sporni pokojninski reformi, želi namreč pred predsedniškimi volitvami leta 2012 "strniti" vlado in oživiti svoj mandat.

"Po treh letih in pol pogumnih reform, ki smo jih izvedli kljub globoki svetovni finančni in gospodarski krizi, začenjam novo obdobje z odločnostjo, ki bo naši državi omogočila krepitev rasti gospodarstva. S tem se bodo tudi povečala delovna mesta, okrepili se bosta solidarnost in varnost francoskega ljudstva," je dejal novi-stari premier Fillon.