Pokojninske reforme sprejemajo vlade po vsej Evropi, najglasneje pa so se ji uprli v Franciji. Foto: EPA
Pokojninske reforme sprejemajo vlade po vsej Evropi, najglasneje pa so se ji uprli v Franciji. Foto: EPA
Upokojenca
Večina Francozov nasprotuje dvigu upokojitvene starosti. Foto: EPA
Pokojninska reforma čez zadnjo zakonodajno oviro

Narodna skupščina je reformo sprejela s 336 glasovi za in 233 proti. Opozicijska socialistična stranka je napovedala, da bo vložila pritožbo na francoski ustavni svet, ki mora še presoditi, ali je reforma zakonita, kar naj bi trajalo več tednov.

Vodja poslanske skupine socialistov Jean-Marc Ayrault je napovedal, da se bo boj proti zakonu o reformi nadaljeval tudi v okviru proračunske razprave. Napovedal je, da bodo socialisti, če bodo zmagali na volitvah leta 2012, starost za upokojitev vrnili na 60 let.

Francoski premier Francois Fillon je nasprotnike pokojninske reforme pozval, naj spoštujejo sprejem zakona.

Sarkozyjev podpis šele novembra?
Zgornji dom parlamenta, senat, je reformo potrdil v torek. Da reforma postane zakon, jo mora podpisati Sarkozy, zaradi postopka pred ustavnim svetom, ki so ga v Elizejski palači tudi predvideli, pa bo ta korak po napovedih francoskih medijev verjetno sledil šele sredi novembra.

Pokojninska reforma je med Francozi sprožila val nezadovoljstva in protestov, a vlada francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja je ostala neomajna in ni popustila glede dviga upokojitvene starosti s 60 na 62 let in drugih novosti, ki jih prinaša reforma, kot npr. ta, da se bodo tisti, ki niso plačevali zadostnih prispevkov, namesto pri 65 lahko upokojili šele pri 67 letih.

Sindikati napovedujejo nove stavke
Zadnji val protestov in stavk, ki je Francijo zajel sredi oktobra, je povzročil težave v železniškem in letalskem prometu, pomanjkanje goriva in krizo s smetmi. Demonstracije so se v torek nekoliko umirile, a jim še ni videti konca. Sindikati so za četrtek pozvali k še enemu množičnemu uporu, ki naj bi ga ponovili tudi 6. novembra. "Če se je spremenila oblika protestov, ne pomeni, da smo se odpovedali socialnemu boju," je generalni sekretar sindikata CGT Bernard Thibault in dodal, da bodo demonstracije zdaj usmerjene v to, da bi Sarkozyja prepričali, naj ne objavi zakona.

Sporna reforma naj bi bila osrednja tema predvolilne kampanje predsedniških volitev leta 2012, kar bi bilo lahko slabo za Sarkozyja in njegovo desnosredinsko Unijo za ljudsko gibanje (UMP), saj mu je tudi zaradi reforme podpora padla na rekordno nizkih 30 odstotkov podpore.

Pokojninska reforma čez zadnjo zakonodajno oviro