Stavkajoči refinerijskih delavci v Dongesu so več dni uspešno blokirali skladišče goriva, nato pa je policija po neposrednem ukazu predsednika Sarkozyja prevzela nadzor nad skladiščem. Foto: Reuters
Stavkajoči refinerijskih delavci v Dongesu so več dni uspešno blokirali skladišče goriva, nato pa je policija po neposrednem ukazu predsednika Sarkozyja prevzela nadzor nad skladiščem. Foto: Reuters
Bučni protesti pred francoskim senatom

Pokojninska reforma v Franciji predvideva zvišanje upokojitvene starosti s 60 na 62 let do leta 2018. Potrdil jo je že spodnji dom parlamenta, narodna skupščina, zdaj pa čaka še na zelo luč v zgornjem domu, senatu. Razprava v zgornjem domu francoskega parlamenta naj bi se zavlekla v četrtek, ko naj bi potrdili zakonodajo, ki tako razburja številne Francoze.

Pomanjkanje goriva in zmeda v javnem prometu
Po državi poročajo o številnih zamudah in odpovedih v železniškem in letalskem prometu, znova pa poročajo tudi o nasilju. Zaradi stavke je skoraj tretjina bencinskih črpalk v torek ostala brez goriva, oblasti pa so ponoči nekatera skladišča goriva prisilile v odprtje.

Francoski predsednik Sarkozy je sporočil, da je policiji ukazal, naj odpravi blokado vseh skladišč goriva, da bi se razmere čim hitreje normalizirale. "Če se to ne bo zgodilo zelo kmalu, lahko imajo neredi, katerih cilj je ohromitev države, posledice za delovna mesta," je še opozoril predsednik, ki vztraja pri pokojninski reformi.

1.400 aretiranih protestnikov
Kot je predtem povedal francoski notranji minister Brice Hortefeux, so ponoči tri skladišča na zahodu Francije "brez incidenta" prisilili v odprtje. Delavci so skladišča goriva v Dongesu blokirali več dni. Hortefeux je tudi zagrozil, da bo na ulice poslal policijo, da bo ustavila nasilne protestnike. Ti so v preteklih dneh med stavkovnim valom zažigali avtomobile in poslopja, razbijali trgovine in se spopadli s policijo. Zaradi tovrstnega nasilja so v preteklih dneh po besedah Hortefeuxa priprli več kot 1.400 ljudi.

V kraju Nanterre blizu Pariza, kjer so nemiri potekali že v preteklih dneh, so zamaskirani protestniki razbijali izložbe trgovin in na policijo metali kamenje. Oblasti so na kraj dogodka poslale posebne policijske enote. Francoske voznike medtem skrbi predvsem pomanjkanje goriva. Brez bencina naj bi bilo okoli 4.000 črpalk po državi, voznike pa prek spletnih strani obveščajo, kje je še mogoče dobiti gorivo. Vozniki, ki živijo na obmejnih območjih, so se po gorivo začeli odpravljati v sosednje države.

Četrta večja stavka v petih tednih
V Franciji poteka že četrta večja stavka v zadnjih petih tednih, pretekli teden so jo začeli zaposleni v javnem prometu, učitelji, novinarji ter številni drugi uslužbenci v javnem in zasebnem sektorju.



Bučni protesti pred francoskim senatom