V Savdski Arabiji so lani usmrtili 76 ljudi. Foto: EPA
V Savdski Arabiji so lani usmrtili 76 ljudi. Foto: EPA

Sedem moških, starih od 20 do 24 let, so usmrtili na trgu v mestu Abha. Obsojenci so bili ustreljeni in ne obglavljeni, kot je sicer navada v Savdski Arabiji.

Na smrt so bili obsojeni leta 2009 zaradi organiziranja kriminalne skupine, oboroženega ropa in vloma v zlatarno leta 2005.

Mednarodne organizacije za človekove pravice so do zadnje minute pozivale savdske oblasti, naj obsojencem prizanesejo z usmrtitvijo, saj so bili obsojeni zaradi zločinov, ki so jih izvedli kot mladoletniki.

"Gre za krvav dan, ko vlada usmrti sedem ljudi zaradi priznanj, pridobljenih z mučenjem, nato pa jim sodi pred sodiščem brez pravnega zastopanja in možnosti pritožbe," je povedal direktor Amnesty International, pristojen za Bližnji vzhod in severno Afriko, Philip Luther.

Amnesty International je prav tako zatrdil, da so grozili tudi svojcem obsojencev z mučenjem, če bodo obtoženi umaknili svoja "priznanja".

Savdska monarhija temelji na strogi vahabitski veji islama s šeriatskim pravom, kjer se usmrtitve načeloma izvajajo z obglavljanjem, a so se tokrat oblasti odločile za usmrtitve s streljanjem, ker ni bilo dovolj mečevalcev za ustrezno obglavljenje.