Alain Rosenberg, vodja francoske veje Scientološke cerkve, z odvetnikom ob prihodu na sodišče v Parizu. Foto: Reuters
Alain Rosenberg, vodja francoske veje Scientološke cerkve, z odvetnikom ob prihodu na sodišče v Parizu. Foto: Reuters

Neka ženska Scientološko cerkev namreč obtožuje, da je bila prisiljena v plačevanje velikih količin denarja, potem ko so ji ponudili brezplačen test osebnosti. Zaradi obtožbe se je v Franciji prvič zgodilo, da se je na zatožni klopi znašla Scientološka cerkev v Franciji, v preteklosti so se morali na sodišču zagovarjati posamezni scientologi.

Ženska v središču primera trdi, da so jo člani Scientološke cerkve nagovorili pred desetimi leti v Parizu, ji ponudlili brezplačen test, nato pa je zapravila do 21.000 evrov za lekcije, knjige in zdravila, ki naj bi po trditvah scientologov pozdravili njeno slabo duševno stanje. Njeni odvetniki trdijo, da skuša Scientološka cerkev sistematično služiti denar z mentalnim siljenjem k uporabi dvomljivih "zdravil". Cerkveni odvetnik je napovedal spodbijanje obtožb in zanikal kakršno koli manipuliranje.

Francija ima scientologijo za sekto, če pa bi bila kriva prevare, bi jo lahko prepovedali. V Nemčiji je bila scientologija lani razglašena za neustavno, špansko sodišče pa je odločilo, da morajo špansko Scientološko cerkev znova uvrstiti v register uradno priznanih religij v državi.

Scientologijo je v ZDA leta 1954 ustanovil pisatelj znanstvene fantastike L. Ron Hubbard, med njenimi člani pa so nekatere vidne osebnosti, kot sta igralca John Travolta in Tom Cruise.

T. V.