Kitajska in Japonska se trudita, da bi znova vzpostavili medsebojno zaupanje. Foto: EPA
Kitajska in Japonska se trudita, da bi znova vzpostavili medsebojno zaupanje. Foto: EPA

Odnosi med drugim in tretjim največjim gospodarstvom na svetu so se v zadnjih letih močno ohladili, za kar je bila kriva nepripravljenost Japonske, da bi polno priznala njene zločine med drugo svetovno vojno, in spor zaradi majhne skupine otokov v Vzhodnokitajskem morju, ki jih nadzira Tokio, a si jih lasti tudi Kitajska.

Zaradi spora glede otočja, ki ga Japonci imenujejo Senkaku, Kitajci pa Diaodžu, so že nekajkrat potakala bližnja srečanja med kitajskimi in japonskimi patruljnimi ladjami in vojaškimi letali, zaradi česar se številni bojijo, da bi lahko tudi morebitno nesrečno in naključno trčenje privedlo do izbruha konflikta med obema azijskima velesilama.

Kitajska je skupaj z Južno Korejo obtožila Japonsko, da v svojih šolskih učbenikih prikriva pravo resnico o japonskih vojnih zločinih, v Pekingu pa za vsakoletno razburjenje poskrbijo tudi japonski politiki, vključno s premierjem, z obiski spornega svetišča Jasukuni, kjer so pokopane vojne žrtve, a med njimi tudi obsojeni vojni zločinci.

Obe državi tudi z nezaupanjem gledata na vojaško politiko druga druge. Japonska se namreč giblje v smeri spreminjanja pacifistične ustave, s katero bi prekinila z izključno samoobrambno vlogo njene vojske, medtem ko so v Tokiu zaskrbljeni nad pomanjkanjem preglednosti kitajskega vojaškega proračuna, ki se vsako leto povečuje.

Abe in Ši prebila led
Led v odnosih med državama sta lani novembra prebila japonski premier Šinzo Abe in kitajski predsednik Ši Džinping, ko sta se srečala na neformalnih pogovorih ob robu zasedanja vrha foruma Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec), ki je potekalo v Pekingu.

"Odnosi med Japonsko in Kitajsko se postopoma izboljšujejo po srečanju na lanskem vrhu, a še vedno ostaja zaskrbljenost pri obeh državah nad varnostno politiko," je po pogovorih v Tokiu dejal namestnik japonskega zunanjega ministra Šinsuke Sugijama, ki meni, da je najboljši način za odpravo skrbi neposreden dialog.

Pomočnik kitajskega zunanjega ministra Liu Džiančao je poudaril, da Kitajska polaga velik pomen v dialog in posvetovanje. Sam upa, da bo državama uspelo postaviti ob stran majhne razlike v iskanju skupnega dobrega, obnovitvi zaupanja in spodbujanju sodelovanja.