Regionalne volitve so pomemben preizkus pred Sarkozyjevim morebitnim drugim bojem za predsedniški stolček čez dve leti. Foto: EPA
Regionalne volitve so pomemben preizkus pred Sarkozyjevim morebitnim drugim bojem za predsedniški stolček čez dve leti. Foto: EPA

V prvem krogu prejšnjo nedeljo so slavili socialisti, javnomnenjske ankete pa jim napovedujejo, da bi lahko po drugem krogu prevzeli oblast še v preostalih dveh izmed skupaj 22 regij.

Pred enim tednom so socialisti ob nizki (manj kot 50-odstotni) volilni udeležbi dobili 29 odstotkov glasov, vladajoči UMP predsednika Nicolasa Sarkozyja pa 26 odstotkov. Dobra desetina je glasovala tudi za skrajno desno Nacionalno fronto.

Lahko pričakujemo menjavo Sarkozy-Fillon?
Za desnico je bil to najslabši volilni izid v zadnjih treh desetletjih, po mnenju poznavalcev pa je to posledica nezadovoljstva Francozov s politiko predsednika Sarkozyja. Po zadnjih raziskavah Sarkozyja podpira le še 36 odstotkov volivcev, kar je najmanj po njegovi izvolitvi na predsedniški položaj leta 2007.

Desnica je slab izid v veliki meri pripisala predvsem nizki volilni udeležbi, saj naj bi doma ostali predvsem tradicionalni volivci desnice. Premier Francois Fillon je zato pred drugim krogom pozval sodržavljane, naj pridejo na volišča in oddajo glas. V nasprotju s Sarkozyjem premier sicer ni izgubil priljubljenosti in kar 43 odstotkov Francozov bi Fillona po prihodnjih predsedniških volitvah želelo videti v Elizejski palači.

57 odstotkov Francozov pa si želi, da bi že po teh regionalnih volitvah prišlo do spremembe vlade.

Državo sestavlja 26 regij
Socialisti so pred drugim krogom v skoraj vseh regijah sklenili zaveništvo z drugimi manjšimi strankami na levici, tudi z zelenimi. V prvem krogu je združena levica zbrala več kot 53 odstotkov glasov.

Na regionalnih volitvah okoli 44 milijonov Francozov izbira 1.889 članov regionalnih svetov, ki nadzorujejo proračune regij za promet, izobraževanje in gospodarski razvoj. Francija je sicer sestavljena iz 26 regij, od tega so štiri v čezmorskih ozemljih.