Ongwen je na sodišču deloval zbegano in nelagodno. Foto: Reuters
Ongwen je na sodišču deloval zbegano in nelagodno. Foto: Reuters
Haag
Vojaško uniformo je zamenjal za obleko s kravato. Foto: Reuters
Joseph Kony
Kony naj bi bil prepričan, da poseduje mistično moč, ki ga varuje pred streli sovražnikov. Foto: EPA

V prvem nastopu pred ICC-jem se je zahvalil Bogu, ker je ustvaril nebesa in zemljo. "Moje ime je Dominic Ongwen in sem ugandski državljan. Ugrabljen sem bil leta 1988 in odpeljan v divjino pri 14 letih," je povedal prek prevajalca in še dodal, da je bil pred prihodom na sodišče v Haagu vojak Gospodove uporniške vojske (LRA).

Kaj točno se je dogajalo pred njegovim prihodom v Haag, še ni jasno, saj naj bi se po nekaterih poročanjih 34-letni Ongwen prejšnji mesec predal ameriškim silam v Srednjeafriški republiki, po drugih navedbah pa naj bi ga prijela tamkajšnja uporniška skupina Seleka in ga nato predala Američanom, od katerih je tudi zahtevala pet milijonov dolarjev, kolikor je znašala nagrada za njegovo prijetje.

Ongwen deli usodo številnih upornikov v vrstah okrutnega LRA-ja, ki jih je ugrabil kot otroke in jih nato izuril v brezmilostne borce, znane po pohabljanjih svojih žrtev in zlorabah otrok za spolne sužnje. Kot otrok je bil ugrabljen na poti v šolo na severu Ugande in se pozneje prebil do visokega poveljnika upornikov.

Po nekaterih poročanjih naj bi bil namestnik vodje LRA-ja Josepha Konyja, ki je uporniško skupino ustanovil v drugi polovici 80. let prejšnjega stoletja, da bi se zoperstavil represiji osrednjih oblasti v Kampali, a si nato za cilj postavil spremeniti Ugando v državo na temelju Desetih božjih zapovedi. Kony se je sam razglasil za preroka, med svojimi borci pa je ustvaril kult osebnosti.

Vodja še na begu
Kony, Ongwen in še trije drugi uporniški poveljniki so bili na ICC-ju zaradi grozodejstev njihovih borcev obtoženi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, med njimi usmrtitev, zasužnjevanja, plenjenja in napadov na civiliste. Dva od njih sta od takrat umrla, tako da na prostosti ostajata še Kony in Okot Odhiambo.

Pred desetletjem je ugandska vojska upornike pregnala s svojega ozemlja in od takrat so si zatočišče našli na ozemlju Srednjeafriške republike, Južnega Sudana in Demokratične republike Kongo, kjer nadaljujejo ustrahovanje civilnega prebivalstva. Od leta 2011 pri lovu na Konyja afriškim silam pomagajo tudi ameriški vojaki. Trenutno naj bi LRA štel le še od 200 do 500 borcev.

Med ponedeljkovim nastopom se Ongwenu še ni bilo treba izreči o krivdi. Sodnica Ekaterina Trendafilova je za datum naslednjega nastopa določila 24. avgust, ko naj bi se odločila o nadaljevanju sojenja. Njegovi odvetniki bodo za obrambo verjetno uporabili travmatično otroštvo, medtem ko se številni sprašujejo, ali bo med zaslišanji izdal, kje se skriva Kony.