Šešelj je pred množico privržencev, ki so se zbrali pred sodiščem, je dejal, da je sežig zastave odgovor na mesec dni trajajoče napade hrvaških državnih predstavnikov nanj. Foto: BoBo
Šešelj je pred množico privržencev, ki so se zbrali pred sodiščem, je dejal, da je sežig zastave odgovor na mesec dni trajajoče napade hrvaških državnih predstavnikov nanj. Foto: BoBo


Rok za Šešljevo vrnitev v Haag se izteka jutri. Ker se ne namerava vdati sam, ga bo sodišču za vojne zločine, storjene na ozemlju nekdanje Jugoslavije, v Haagu morala izročiti Srbija. A kot kaže, se to še ne bo zgodilo.

Srbski premier Aleksandar Vučič je po srečanju s Sergeem Brammertzem v sporočilu za javnost še enkrat zatrdil, da Srbija za zdaj ni dobila odločitve in obrazložitve haaškega sodišča. Pred morebitno izročitvijo pa mora ravnati v skladu z lastnimi zakoni, zato Šešlja v Haag ne more poslati takoj.

Srbska vlada ni DHL
Šešelj si je sicer zaželel na skupno potovanje z Brammertzem. Ker v Haag noče oditi prostovoljno, je dejal, da bi ga lahko glavni tožilec odnesel na ramenih. Na splošno odločitve haaškega sodišča o Vojislavu Šešlju v Beogradu spremljajo z neodobravanjem. Premier Vučić je še enkrat poudaril, da srbska vlada ni DHL (op. p. hitra pošta) in da ji za Šešljevo vrnitev ni bilo treba dati nikakršnih zagotovil, in tudi, da bo od sodišča zahteval poročilo o njegovem zdravstvenem stanju.

Sodišče je namreč Šešlja osvobodilo zaradi zdravstvenih razlogov. Trenutno prejema kemoterapijo, ob morebitni vrnitvi v Haag pa namerava prekiniti zdravljenje.

Šešlja vabijo na informativni pogovor
Pritožbeni svet haaškega sodišča na pobudo tožilstva ne zahteva Šešljeve dokončne vrnitve v Haag. Vabi ga na informativni pogovor, ker je večkrat dejal, da se ne namerava vrniti prostovoljno. Sodni svet, ki ga je osvobodil, je sicer želel zgolj zagotovilo, da bo v Haag prišel na izrek sodbe.

Tudi to, da jim Šešlju v Haagu v dvanajstih letih ni uspelo izreči sodbe, v Beogradu vidijo kot poraz sodišča. Sicer je sodelovanje med haaškim sodiščem in Srbijo končano uspešno, glavni tožilec Brammertz, ki se je sešel tudi z notranjim ministrom in glavnim tožilcem za vojne zločine Vladimirjem Vukčevićem, pa je pohvalil tudi delo domačega posebnega sodišča, ki je med drugim začelo postopek proti vpletenim v zločine v Srebrenici.