11. septembra leta 2001 se je svet za nekaj trenutkov ustavil in za vedno spremenil. Foto: EPA
11. septembra leta 2001 se je svet za nekaj trenutkov ustavil in za vedno spremenil. Foto: EPA
Dim, ki se je 11. septembra dvigal nad New Yorkom je mesto in njegove prebivalce zaznamoval za vedno. Foto: EPA
George Bush
Ameriški predsednik George Bush je po napadu na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra napovedal ostro vojno proti terorizmu. Proti njemu se še vedno bojuje ves svet, a teroristom kljub močno poostrenim varnostnim ukrepom še vedno uspe najti način, da svet opozorijo, da so še vedno prisotni. Foto: EPA
Osama bin Laden
Vodja teroristične organizacije Al Kaida Osama bin Laden se je oglasil le nekaj dni pred 6. obletnico hudih napadov in opozoril, da so ZDA še vedno ranljive. Novih napadov sicer ni napovedal, a nikoli se ne ve ... Foto: EPA
Črn madež na vesti ZDA je zagotovo vojaško oporišče v Guantanamu na Kubi, kjer so brez kakršnih koli pravic ujeti tisti, ki naj bi bili povezani s terorizmom in nevarni za ZDA in ves svet. Foto: EPA
Ground Zero
Na mestu, kjer sta stala dvojčka, še vedno seva praznina. Tam naj bi sicer postavili Freedom Tower, kdaj natančno pa se bo to zgodilo, ni jasno nikomur. Foto: EPA

Ravno o ranljivosti je le nekaj dni pred šesto obletnico terorističnih napadov na jedro ZDA – stolpnici Svetovnega trgovinskega centra – govoril tudi moški, ki ga Američani najbolj sovražijo: Osama bin Laden. Dejstvo je, da se glavni mož Al Kaide, ki je skoval načrt, še vedno prosto sprehaja naokrog. Kljub vsej tehnologiji, ki jo premore svet. Kljub vsem prizadevanjem obveščevalnih služb. Po treh letih molka je v najnovejšem posnetku bin Laden opozoril, da so ZDA še vedno ranljive, a z novim napadom ni zagrozil.

Na kratko: svet je obnemel, ko je 11. septembra 19 napadalcev (15 jih je bilo iz Savdske Arabije, dva iz Združenih arabskih emiratov, eden iz Egipta in eden iz Libanona) ugrabilo štiri letala. Dve sta se zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra, tretje v stavbe Pentagona, četrto, namenjeno nad kongres, pa je strmoglavilo na polje v Pensilvaniji. Napadi so terjali skoraj tri tisoč žrtev, med njimi je bilo več kot 400 gasilcev in policistov, ki so najprej prihiteli na pomoč, ko je ob 8.45 prvo letalo zadelo severni stolp WTC-ja in ko je temu čez 20 minut sledil še napad na južni stolp, vse pa so spremljale televizijske kamere. V napadu na Pentagon je umrlo 184 ljudi, med njimi 64 ljudi na ugrabljenem letalu, drugi pa so bili uslužbenci obrambnega ministrstva, v strmoglavljenem letalu, katerega nadzor naj bi ga iz rok ugrabiteljev prevzeli pogumni potniki, pa 45.

Fotozgodba s spominskih slovesnosti

Kaj se je spremenilo v zadnjih šestih letih?
Vojna v Iraku
ZDA s prvim možem na čelu Georgeem Bushem so takoj po napadih začele boj proti terorizmu, za katerega pa se danes zdi, da je nezajezljiv. Če kdo želi najti luknjo v varnostnem sistemu, jo najde, so pokazali poznejši napadi v Londonu in Madridu. Bolj spodbudno sliko kažejo zadnje vesti o načrtovanju terorističnih napadov v Nemčiji in na Danskem ali predtem v Veliki Britaniji, ki jih je policistom z veliko sodelovanje in truda k sreči uspelo preprečiti.

Vojna v Iraku, ki so jo ZDA z zavezniki začele marca 2003, ostaja Busheva odprta rana: neusmiljene javne ankete kot tudi ameriški politični vrh, seveda predvsem demokratski, a je vedno več tudi uglednih republikancev, zahtevajo vrnitev ameriških fantov. Vojaške operacije, s katero so zlomili sistem iraškega diktatorja Sadama Huseina, se še kar nadaljujejo, število ameriških vojakov je zdaj rekordno: 168.000. A Sadama Huseina ni več, usmrtili so ga z obešanjem, vojni v Iraku pa ni videti konca, datum umika ameriške vojske se pomika v prihodnost. Enotnost, ki je družila Američane takoj po napadih, sta nadomestila dvom in razočaranje nad Bushevo administracijo. Da počasi popuščajo živci tudi Bushu, so pokazale njegove kritične besede zoper iraškega premierja Nurija Al Malikija, ki so v Bagdadu naletele na oster odziv: Al Maliki je dal jasno vedeti, da si lahko Irak poišče druge prijatelje, zato je prvi mož ZDA omilil kritike rekoč, da je Al Maliki dober človek, ki pa ima res težko nalogo.

Boji v Afganistanu
Druga fronta boja proti terorizmu poteka v Afganistanu, ki so ga Američani z vojaško koalicijo z Veliko Britanijo napadli le nekaj tednov po 11. septembru, ker je dajal zavetje Osami bin Ladnu. Od začetnega upanja, da bodo zatrli razrast terorističnih celic, ni ostalo veliko. ZDA se lahko sicer pohvalijo, da so z napadom na Afganistan in s strmoglavljenjem talibanskega režima Al Kaidi onemogočile delovanje na ozemlju, kjer so se lahko predtem njeni člani svobodno gibali in se urili v številnih terorističnih taborih. Toda Al Kaide niso izkoreninili, spremenilo se je le njeno operacionalno delovanje.

Toda v primerjavi z Irakom je vojna v Afganistanu uspela: s široko mednarodno podporo so delno zrušili talibanski sistem, leta 2004 so potekale prve svobodne demokratične volitve, ki so ustoličile Hamida Karzaja kot predsednika, leta 2005 pa so na volitvah sestavili parlament. Zdaj v Afganistanu sodeluje več kot 30.000 pripadnikov mednarodnih stabilizacijskih enot Isafa pod poveljstvom Nata, v kateri sodelujejo tudi slovenski vojaki, eno najrevnejših držav na svetu in glavno pridelovalko opija pa pretresajo vse številčnejši samomorilski napadi.

Guantanamo
In kaj se je zgodilo z osumljenci za teroristične napade 11. septembra in druge napade?
Američani so za obračune s terorističnimi osumljenci ustanovili Guantanamo – ameriško oporišče na Kubi oz. zapor je sprožil številne kritike z vsega sveta zaradi nespoštovanja človekovih pravic, a Washington se ne da. Trenutno je tam zaprtih 380 osumljencev, od ustanovitve leta 2002 približno 780, le trije zaporniki pa so bili dejansko obsojeni pred vojaškim sodiščem, za dva med njimi pa je bila obsodba pozneje ovržena, saj naj ne bi spadala v kategorijo "nezakonitih vojaških bojevnikov".

Čeprav je ameriški predsednik George Bush takoj po napadih 11. septembra 2001 napovedal, da bodo prijeli bin Ladna živega ali mrtvega, in razpisal 25 milijonov dolarjev nagrade, pa mu to v šestih letih ni uspelo. Isto velja za drugega človeka Al Kaide Ajmana Al Zavahirija, ki je po spodletelih napadih v Glasgowu in Londonu julija letos Veliki Britaniji, kot največji ameriški zaveznici, obljubil nove napade. Glavnega načrtovalca napadov 11. septembra Kalida Šejka Muhameda so prijeli s pomočjo Pakistancev, marca letos pa je, po zaslišanju v zloglasnem Guantanamu, priznal, da je za Osamo bin Ladna organiziral in izvedel napade na ZDA. Munirja Al Motasadeka, ki je sodeloval pri terorističnih napadih 11. septembra 2001, je nemško sodišče obsodilo na 15 let zapora. Številne države po svetu so uvedle protiteroristično zakonodajo, krepi pa se tudi sodelovanje v boju proti teroristom, saj se države zavedajo, da ga brez sodelovanja ni mogoče izkoreniniti.

Šest let pozneje
Na mestu dvojčkov, poimenovanem točka nič, še vedno zeva praznina. Nadomestil naj bi ga Freedom Tower kot znak spomina na umrle leta 2001. Američani in ves preostali svet so se navadili spremljati vsakodnevne novice o naraščanju mrtvih v Iraku, navadili so se na poostrene varnostne razmere na letališčih, navadili so se na varnostne kamere, ki jih spremljajo vsepovsod. Podobno je drugod po svetu, ljudje se bojijo za lastno varnost in so se v zameno zanjo pripravljeni odpovedati marsičemu. A podatki kažejo, da kljub milijardam, porabljenih za varnost, narašča verjetnost za nove teroristične napade v ZDA, k čemur najbolj pripomoreta vojna v Iraku in krepitev islamskega ekstremizma.

11. 9. pa čedalje bolj živi v knjigah in na filmskih platnih. In prinaša denarce…

Ksenja Tratnik