Kim se v javnosti ni pojavil že nekaj mesecev. Foto: EPA
Kim se v javnosti ni pojavil že nekaj mesecev. Foto: EPA
Meja med Korejama
Severna Koreja je s 1. decembrom poostrila varovanje meje z Južno Korejo. Foto: Reuters

Moški, ki je sedaj v zaporu, naj bi bil Severni Korejec, ki se je uril v Južni Koreji, mejo med državama pa naj bi prečkal v začetku leta. Voditelja ene najbolj osamljenih držav na svetu naj bi nameraval umoriti s strupom. V izjavi za javnost je Pjongjang še zapisal, da je moškemu južnokorejska obveščevalna služba poslala "napravo za zaznavanje zvokov in sledilne naprave za sledenje gibanju najvišjega voditelja." V izjavi Kim sicer ni omenjen, a z "najvišji voditelj" v Severni Koreji naslavljajo 66-letnega Kima. Osrednja južnokorejska obveščevalna agencija je zanikala, da bi bila vpletena v domnevno zaroto.

Domnevno aretirani tuji agenti
Poleg aretiranega domnevnega atentatorja naj bi v roke severnokorejskih oblasti padli tuji agenti, ki naj bi v državi zbirali vzorce zemlje in vode, da bi pridobili podatke o severnokorejskem jedrskem programu.

Obtožbe iz Pjongjanga prihajajo v času ohlajanja odnosov med državama na Korejskem polotoku in špekulacij o zdravju Kima, ki naj bi bolehal za boleznijo srca in sladkorno boleznijo.

Po izvolitvi Lija slabšanje odnosov
Odkar je pred skoraj letom dni Južna Koreja dobila novega predsednika Lija Mjung Baka, so se odnosi med sosedoma močno poslabšali. Pjongjang je "protisevernokorejske poteze" vlade Lija navedel kot razlog za slabe odnose, ki so dosegli "zelo nepremišljeno in nevarno fazo." Li je napovedal revizijo številnih čezmejnih programov, o katerih sta se državi dogovorili na zgodovinskih vrhunskih srečanjih leta 2000 in 2007.

Medtem se nadaljujejo tudi pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu. Pjongjang je lani obljubil, da bo v zameno za humanitarno pomoč in obnovitev diplomatskih vezi končal jedrski program, a obljube (še) ni izpolnil.

T. V.