To so prvi uradni pogovori predstavnikov obeh držav v več kot dveh letih. Foto: Reuters
To so prvi uradni pogovori predstavnikov obeh držav v več kot dveh letih. Foto: Reuters
Olimpijske igre
Južna Koreja razmišlja o omilitvi sankcij proti Severni Koreji v času olimpijskih iger. Foto: EPA
Demilitarizirano območje
Pogovori potekajo na južni strani demilitariziranega območja. Foto: Reuters
ZDA pozdravljajo pogovore med Korejama
Severna Koreja bo poslala delegacijo na olimpijske igre

Namestnik južnokorejskega ministra za združitev Čun He Sung je dejal, da je Seul predlagal pogovore med vojskama obeh držav, da bi zmanjšali napetosti na Korejskem polotoku, in srečanje zaradi vojne pred skoraj 70 leti razdeljenih družin v februarju.

Južna Koreja je predlagala, da bi športniki obeh Korej skupaj korakali na slovesnosti ob odprtju iger in da bi bilo še več skupnih dejavnosti za obe državi v času športnega dogodka, poroča Reuters. Po poročanju BBC-ja ni znano, kako so se Severni Korejci odzvali na ta predlog. Zadnjič so športniki obeh držav korakali pod zastavo Korejskega polotoka na zimskih olimpijskih igrah leta 2006.

Pogovori med državama, ki potekajo v Južni Koreji na drugi strani demilitariziranega območja, so prvi uradni pogovori v več kot dveh letih. Čun je dejal, da so predstavniki Severne Koreje dejali, da so odločeni, da bodo pogovori plodni.

Vodja severnokorejske delegacije Ri Son Gvon, predsednik Odbora za mirno združitev domovine, je ob začetku pogovorov dejal, da Severna Koreja v pogovore vstopa z "resnim in iskrenim odnosom".

Ri: "Jedrsko orožje uperjeno zgolj proti ZDA"
Južna Koreja je predlagala tudi obnovitev pogajanj glede severnokorejskega jedrskega programa, vendar je Ri odgovoril, da bi pogovori o jedrskem programu negativno vplivali na medkorejske vezi. "Severnokorejsko orožje je uperjeno zgolj proti ZDA, ne pa proti našim bratom, Kitajski in Rusiji," je dejal Ri in podaril, da se jedrski program ne tiče odnosov med Severno in Južno Korejo.

Medtem prihajajo informacije, da naj bi Severna Koreja iskala načine, kako zaslužiti s kriptovalutami. Ameriško podjetje za kibernetsko varnost AlienVault je sporočilo, da so odkrili program, ki naj bi naložil kodo za t. i. rudarjenje kriptovalute monero in jo nato poslal na strežnik na Univerzi Kim Il Sung v Pjongjangu.

Tudi drugi poudarjajo vse večje zanimanje Severne Koreje za kriptovalute, ki naj bi bile najboljši način za pridobivanje deviz za državo pod sankcijami. Kriptovaluta monero je ob tem manj sledljiva kot bolj znani bitcoin.

Omilitev sankcij v času iger?
Južna Koreja je sporočila, da je pripravljena začasno odpraviti nekatere sankcije zoper severno sosedo, da bi olajšala obisk njihove delegacije. Seul je namreč sprejel prepoved vstopa v Južno Korejo za severnokorejske predstavnike kot odgovor na raketne in jedrske poskuse, ki jih Pjongjang izvaja kljub mednarodni prepovedi.

Predstavnik južnokorejskega zunanjega ministrstva Roh Kju Deok je dejal, da Seul razmišlja, ali je treba v dogovoru z Varnostnim svetom ZN-a in nekaterimi državami sprejeti korake, ki bi omogočili obisk Severnih Korejcev med olimpijskimi igrami.

Južnokorejski minister za združitev Čo Mjung Gjon je glede pogovorov izrazil optimizem. "Naši pogovori se se začeli, potem ko sta bila Severna in Južna Koreja dolgo ločeni, a verjamem, da je prvi korak že pol poti," je dejal Čo. Južna in Severna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, saj se je korejska vojna med letoma 1950 in 1953 končala s premirjem, in ne z uradnim mirovnim sporazumom.

ZDA, ki imajo v Južni Koreji 28.500 vojakov, so se sprva na idejo srečanj med predstavniki obeh Korej odzvale hladno, predsednik Donald Trump pa je pozneje dejal, da so pogovori "dobra stvar". Ameriški State Department oz. zunanje ministrstvo je pozdravilo pogovore kot ključen prvi korak za denuklearizacijo Korejskega polotoka.

Tudi Rusija je pozdravila dialog med Severno in Južno Korejo. "To je ravno ta vrsta dialoga, za katero smo dejali, da je potrebna," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja.

ZDA pozdravljajo pogovore med Korejama
Severna Koreja bo poslala delegacijo na olimpijske igre