Severna Koreja kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti izvaja raketne poskuse. Foto: EPA
Severna Koreja kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti izvaja raketne poskuse. Foto: EPA

Novi raketni poskusi bodo zaostrili že tako napete odnose Pjongjanga z mednarodno skupnostjo. "Gre za resno dejanje provokacije proti varnosti sosednjih držav, vključno z našo državo," je navedel sekretar japonske vlade Takeo Kavamura.

Poudaril je tudi, da gre za dejanje, ki je v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta ZN-a, nanj pa se namerava Japonska skupaj z ZDA in Južno Korejo hitro odzvati. Severna Koreja je sicer današnje in četrtkove raketne poskuse izvedla po tem, ko je Japonska v sredo vzpostavila nov sistem zračne obrambe, katerega cilj je izboljšati obrambo države pred zračnimi napadi.

Po besedah južnokorejskega obrambnega ministrstva sta dve raketi z dosegom 500 kilometrov končali v Japonskem morju. "Naša vojska je v polni pripravljenosti na odgovor na kakršno koli severnokorejsko grožnjo in provokacijo," so dejali v skupnem poveljstvu ameriških in južnokorejskih sil.

Konec maja je Pjongjang preizkusil več raket kratkega dosega, načrtoval pa je tudi izstrelitve raket dolgega dosega. Severna Koreja je takrat poskus izvedla, potem ko ga je več tednov javno napovedovala, ob tem pa sporočila je, da ji ni prestalo drugega, kot da to stori, saj so bili po aprilski izstrelitvi rakete v vesolje sprejeti ostrejši ukrepi proti državi. Takrat je namreč Severna Koreja trdila, da je aprila v orbito izstrelila satelit, Zahod pa je menil, da je preizkusila raketo dolgega dosega.

Proti Severni Koreji so bile sicer sankcije sprejete že po juliju 2006, ko je država izstrelila raketo dolgega dosega, ki je eksplodirala le nekaj sekund po izstrelitvi. Takrat je VS sprejel resolucijo, ki Pjongjangu popolnoma prepoveduje izstreljevanje balističnih raket. Šlo je za poskusno izstrelitev tipa rakete, ki naj bi državi omogočal, da bi s svojim orožjem dosegla ZDA.