Do izstrelitve prihaja le nekaj dni pred začetkom nove skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, na kateri bosta zaveznici razpravljali o strategijah, če bi Severna Koreja uporabila jedrsko orožje.

"Severna Koreja je izstrelila neidentificirano balistično raketo v Vzhodno morje," so sporočili iz generalštaba v prestolnici Seul, pri čemer so imeli v mislih vode, bolj znane kot Japonsko morje. Izstrelitev je potrdil tudi Tokio, kjer je obrambno ministrstvo sporočilo, da gre najverjetneje za izstrelitev balistične rakete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

izstrelitev se je zgodila le nekaj dni pred začetkom nove skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, na katerih bosta zaveznici razpravljali o strategijah, če bi Severna Koreja uporabila jedrsko orožje. Pjongjang je sicer že v petek zagrozil, da se bo na vojaške vaje odzval z odgovorom brez primere.

Skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje vedno naletijo na oster odziv Pjongjanga, saj ta v njih vidi priprave za morebitno invazijo.

Napetosti na Korejskem polotoku so se okrepile že lani, ko je Pjongjang spremenil svojo zakonodajo o jedrskem orožju in se že razglasil za nepovratno jedrsko silo. Kljub mednarodnim sankcijam je Severna Koreja lani izvedla tudi rekordno število preizkusov orožja.

Na začetku februarja pa so v Severni Koreji z vojaško parado zaznamovali 75. obletnico ustanovitve oboroženih sil, na kateri so predstavili rekordno število medcelinskih balističnih raket hwasong-17.