Preizkus rakete na trdo gorivo. Foto: Reuters
Preizkus rakete na trdo gorivo. Foto: Reuters

Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA je bil cilj preizkusa, ki ga je vodil severnokorejski voditelj Kim Džong Un, oceniti vojaško izvedljivost novega strateškega oborožitvenega sistema. Poleg tega naj bi s poskusno izstrelitvijo potrdili delovanje visokozmogljivih motorjev na trdo gorivo za večstopenjske rakete.

Severna Koreja je v četrtek izstrelila novo balistično raketo proti Japonskemu morju, ki je letela približno tisoč kilometrov, preden je padla v morje.

"Testno je bila izstreljena medcelinska balistična raketa novega tipa, Hwasong-18, ki bo opravljala svoje poslanstvo pomembnega odvračanja vojne kot ključno sredstvo strateških sil Severne Koreje v prihodnosti," poroča KCNA. Kot dodaja, je Kim dejal, da bo novo orožje radikalno povečalo učinkovitost jedrskega protinapada in Severni Koreji omogočilo, da bo "nenehno vzbujala skrajno zaskrbljenost in grozo pri svojih sovražnikih".

Kim Džong Un si je izstrelitev ogledal v družbi hčerke Kim Ju Ae. Foto: Reuters
Kim Džong Un si je izstrelitev ogledal v družbi hčerke Kim Ju Ae. Foto: Reuters

Takšne rakete je težje odkriti

Preizkus tehnološko naprednejše rakete na trdo gorivo je bil eden glavnih ciljev Kimovih prizadevanj za posodobitev vojske, ki jo je napovedal v svojem novoletnem poročilu. Takšne rakete je lažje skladiščiti in prevažati, so stabilnejše in hitreje pripravljene za izstrelitev, zato jih je težje odkriti in preventivno uničiti.

Resolucije Združenih narodov Severni Koreji prepovedujejo preizkušanje balističnih raket vseh dosegov, ki so lahko opremljene tudi z jedrsko konico. Medcelinske rakete so tiste, ki lahko dosežejo več kot 5500 kilometrov.

Fotografije, ki so jih objavili severnokorejski državni mediji, in podrobnosti, ki jih je posredovala južnokorejska vojska, kažejo, da je šlo za prvi uspešni severnokorejski poskus izstrelitve rakete na trdo gorivo, je za AFP potrdil ameriški analitik Ankit Panda. Kot je pojasnil, je to razvidno iz izpušnih plinov rakete.

Vse doslej znane medcelinske balistične rakete Pjongjanga so bile na tekoče gorivo, najnovejši preizkus tako predstavlja dolgo želeni preboj v severnokorejskih oborožitvenih programih.