Južnokorejska vlada je za prednostno nalogo postavila iskanje pogrešanih mornarjev. Potopljeno ladjo naj bi z morja, ki je na mestu brodoloma globoko med 15 in 20 metri, dvigovali okoli 20 dni. Foto: Reuters
Južnokorejska vlada je za prednostno nalogo postavila iskanje pogrešanih mornarjev. Potopljeno ladjo naj bi z morja, ki je na mestu brodoloma globoko med 15 in 20 metri, dvigovali okoli 20 dni. Foto: Reuters
Južna Koreja
Svojci pogrešanih mornarjev nestrpno pričakujejo novice o reševanju. Foto: Reuters
Korejska ladja

Patruljna ladja s 104 mornarji na krovu je potonila v bližini otoka Baengnjeong v Rumenem morju ob zahodni obali Korejskega polotoka. 1.200-tonska in 88 metrov dolga ladja Cheonan je bila na rutinskem ogledu, ko je na njenem zadnjem delu odjeknila eksplozija in se je začela potapljati. Številni člani posadke so se rešili, ko so poskakali v morje.

Na prizorišče je pohitelo šest vojaških in dve reševalni ladji ter helikopter, ki so rešili 58 mornarjev. Med rešenimi marinci jih je 13 ranjenih, a so v stabilnem stanju.

Ladja je pred eksplozijo izstrelila opozorilni strel na neznani objekt, za katerega domnevajo, da je bila jata ptic.

Li sklical izredni sestanek
Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak je sklical izredni varnostni sestanek in dejal, da je treba raziskati vse morebitne vzroke eksplozije in potopitve ladje, vojski pa naročil, naj se osredotoči na iskanje morebitnih preživelih mornarjev.

Vojaški predstavnik Južne Koreje je sporočil, da za zdaj nič ne kaže, da bi bila v incident vpletena severna soseda, s katero je Seul tehnično še vedno v vojni, saj se je vojna med leti 1950 in 1953 končala s premirjem, ne pa tudi s podpisom mirovne pogodbe. Južnokorejska vojskamed nesrečo ni zaznala nobenih nenavadnih premikov ob sporni morski meji med državama. Tudi ameriško zunanje ministrstvo nima dokazov o vpletenosti Pjongjanga.

Morsko mejo med obema Korejama je ob koncu korejske vojne enostransko določilo Združeno narodno povelje pod vodstvom ZDA, a Severna Koreja te morske meje ni nikoli priznala.

Na Korejskem polotoku napeto
Incident se je zgodil v času povečanih napetosti na Korejskem polotoku. Pogovori o jedrskih ambicijah Pjongjanga se že več mesecev ne premaknejo z mrtve točke, Rumeno morje pa je bilo od takrat večkrat prizorišče spopadov.

Januarja je Severna Koreja izstrelila okoli 30 topniških izstrelkov nedaleč od Beaknjonga, Južna Koreja pa je odgovorila z okoli 100 opozorilnimi streli. O poškodbah niso poročali.

Severnokorejska vojska je v petek obtožila ZDA in Južno Korejo, da skušajo strmoglaviti režim v Pjongjangu in da je na vsakršne provokacije pripravljena odgovoriti z jedrskim napadom.

Korejska ladja