Sirski begunci se sprehajajo med šotori v zatočišču v turškem mejnem mestu Yayladagi. Foto: Reuters
Sirski begunci se sprehajajo med šotori v zatočišču v turškem mejnem mestu Yayladagi. Foto: Reuters

Na stotine ljudi je zato zbežalo v sosednji državi, kamor se jih je že pred tem zateklo na tisoče; samo v Turčiji naj bi jih bilo že okoli 12.000.

Vasi Nadžia nedaleč od Turčije in Al Kusair južneje ob meji z Libanonom sta bili najnovejša cilja sirskih vladnih sil. Vas Nadžia sicer leži nedaleč od kraja Džisr al Šugur, kamor so sile vkorakale v sredini junija, potem ko naj bi oboroženi uporniki tam ubili 120 policistov.

Sirske oblasti vztrajajo, da zgolj ukrepajo proti oboroženim uporniškim skupinam, trdijo pa tudi, da ob zavzetju omenjenih vasi ni odjeknil niti en sam strel.

Vse več žrtev, a razmere se ne umirjajo
V več kot treh mesecih protivladnih protestov v Siriji, ki jih spremlja krvav odgovor oblasti, je bilo po navedbah aktivistov ubitih že okoli 1.400 protestnikov. Samo ob petkovih protestih naj bi jih bilo ubitih okoli 20, največ v dveh soseskah v prestolnici Damask, kjer so oblasti v soboto aretirale več kot 150 ljudi.

Okoli 200 vidnih pripadnikov sirske opozicije in intelektualcev je medtem sporočilo, da se bodo ta ponedeljek sešli v Damasku in razpravljali o mogočih strategijah za miren prehod v demokracijo. To bo prvo tovrstno srečanje nasprotnikov režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada v Damasku od začetka protestov.