Bašar Al Asad je med nedavnim nagovorom novoizvoljenega sirskega parlamenta zatrdil, da bi pokol v Huli izvedle le
Bašar Al Asad je med nedavnim nagovorom novoizvoljenega sirskega parlamenta zatrdil, da bi pokol v Huli izvedle le "pošasti". Foto: Reuters
Sledi pokola v sirski vasi

Opazovalci so skušali v vasico z okoli 150 prebivalci 20 kilometrov severozahodno od Homsa, kjer naj bi se v sredo zgodil krvavi pokol, vstopiti od četrtka, a so jih doslej ustavljali na vojaških nadzornih točkah in civilisti na območju. Eden izmed opazovalcev je za Reuters povedal, da so ljudje obkrožili njihov avtomobil, da bi jim preprečili nadaljevanje poti. Motiv za takšno dejanje vaščanov mu ni znan. Opazovalci so bili tudi tarča obstreljevanja, v katerem je bilo poškodovano eno izmed njihovih vozil, in so se morali umakniti.

"Klali so moške, ženske in otroke"
Dopisnik BBC-ja, ki je v Mazrat al Kubeir prispel skupaj z ZN-ovimi opazovalci, je opisal prizore v vasici. "Pred menoj je delček možganov, v kotu je ogromno strjene krvi. Največji hiši na vrhu hriba je popolnoma uničil ogenj. Smrad po zažganem mesu je še vedno močen. Notranjost stavb je povsem uničena. ZN ni našel še nobenih ljudi," je zapisal na Twitterju.

Aktivisti trdijo, da je vojska v sredo s tanki obstreljevala Mazrat al Kubeir, nato pa so v vas vdrli oboroženi moški – domnevno člani paravojaške milice Šabiha - ter pobili več kot polovico prebivalcev in zažgali številna trupla. Trupla so po navedbah aktivistov pred prihodom opazovalcev odstranili.

Pokol v Mazrat al Kubeiru – če bo potrjen – je že drugi večji pokol civilnega prebivalstva v dveh tednih. Sirska vlada je tako pokol v Huli 25. maja, kjer je bilo ubitih več kot 100 ljudi, kot v Mazrat al Kubeiru obsodila in zanju okrivila "teroriste", ki jih po besedah Al Asada vodijo iz tujine, da bi povzročali nemir v državi.

Sirska državna televizija je med domnevnim poročanjem iz Mazrat al Kubeira pred prihodom opazovalcev posnela pogovore z več ljudmi, ki so zakrivali svoje obraze in trdili, da je vas napadlo 500 upornikov. "Klali so moške, ženske in otroke. To je grozljivo," je povedala neka ženska.

Varnostne sile so v petek v šestih provincah ubile najmanj 40 ljudi, v eksploziji avtomobila bombe blizu Damaska pa sta umrla dva policista in trije civilisti. Eksplozija v predmestju Damasku je ubila dva člana varnostnih sil.

Mednarodna skupnost razklana
Nasilju v Siriji, kjer se je pred 15 meseci začel upor proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, kljub mirovnemu načrtu posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige Kofija Annana, ki je začel veljati 12. aprila, a se vztrajno krši, ni videti konca.

Mednarodna skupnost je še naprej razklana glede ustavitve nasilja v Siriji. Annan priznava, da se njegov načrt ne izvaja, generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun pa je opozoril pred veliko grožnjo državljanske vojne v Siriji. Tako Kitajska kot Rusija sta dvakrat onemogočili resolucijo Varnostnega sveta ZN-a proti Siriji in ne popuščata glede svojega nasprotovanja mednarodnemu vojaškemu posredovanju.

Annan za dodaten pritisk na Sirijo
Annan je se je po pogovoru z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton zavzel za "dodaten pritisk" na sirski režim. Annan in Clintonova sta govorila, kako lahko dodatno pritisnejo na vlado in strani, da bi uresničile (mirovni) načrt. Dodal je, da vsi iščejo rešitev, vendar je izrazil dvom o uspehu svojega načrta, ki je predvidel prekinitev ognja in začetek dialoga za končanje več kot leto dni trajajočega nasilja.

"Nekateri pravijo, da je načrt morda mrtev. Je težava v načrtu ali v uresničevanju? Če je v uresničevanju, kako naj se vrnemo na pravo pot? Če je težava v načrtu, kakšne možnosti imamo," se je vprašal Annan in poudaril, da zdaj razpravljajo o vseh teh vprašanjih, preučujejo pa tudi možnosti, kako v sodelovanju z drugimi državami v regiji in drugod po svetu doseči cilje.

Sledi pokola v sirski vasi