Po lastnih besedah uporniške Svobodne sirske armade bi uporniki za strmoglavljenje režima stranke Baas in družine Al Asad potrebovali leto dni. Foto: EPA
Po lastnih besedah uporniške Svobodne sirske armade bi uporniki za strmoglavljenje režima stranke Baas in družine Al Asad potrebovali leto dni. Foto: EPA
Sirija
Opozicija obtožuje opazovalce Arabske lige, da samo kupujejo čas Bašarja Al Asadu, da preobllikuje in osveži svoje sile. Foto: EPA

V uporniških mestih Homs, Hama, Dara in preostalih je več deset tisoč ljudi na ulicah priredilo nove množične proteste proti režimu Bašarja Al Asada, ki že deset mesecev s trdo vojaško roko zatira upor.

V zadnjih mesecih so se okrepile dezertacije iz vojske, predvsem sunitskih muslimanov. Konec poletja se je oblikovala Svobodna sirska armada (FSA), ki se številčno hitro krepi, stopnjevala pa je tudi napade na režimu zveste varnostne sile. Ob prihodu opazovalcev Arabske lige v Sirijo je FSA razglasila enostransko premirje.

Tankovski vpad v mesto ob meji
Vseeno pa iz nemirne države še vedno poročajo o nasilju. V petek je bilo v različnih incidentih ubitih najmanj 15 civilistov, upornikov in vladnih vojakov. V mestu Zabadani, blizu meje z Libanonom, je prišlo do prve večje vladne akcije po sprejetju arabskih opazovalcev. Večja vojaška enota, podprta s tanki, je vdrla v mesto, ki je v zadnjih tednih postalo oporišče FSA-ja.

Državljanska vojna neizogibna?
"Da, bojim se državljanske vojne. Dogodki in stvari, ki jih vidimo in slišimo v Siriji, bi lahko privedli do državljanske vojne," je bil črnogled Nabil Elarabi, vodja Arabske lige, ki je še dodal: "Vse težave Sirije bodo imele posledice za sosednje države."

Najvišji sirski častnik, ki je prestopil na stran uporniške vojske, general Mustafa Ahmad Al Šejk, je za agencijo Reuters dejal, da ima FSA pod orožjem okoli 20 tisoč vojakov. Po generalovih besedah, je velika večina prebežnikov sunitov, kar je že močno načelo vojaško premoč režima družine Al Asad. Vseeno pa bi uporniki po generalovih besedah za popoln zlom vojske potrebovali leto dni, saj so elitne enote, sestavljene iz alavitov in druzov, bolj ali manj nedotaknjene.

Neposredna povezava opozicije in upornikov
Osrednja opozicijska sila Sirski nacionalni svet je potrdila, da je vzpostavila neposredno komunikacijo z uporniško Svobodno sirsko armado. Politiki iz SNC-ja so se ob vsej podpori FSA-ju zavzeli tudi za trdnejši nadzor nad uporniki in predvsem omejitev akcij, ki bi vodile v državljansko vojno.

Ciprske oblasti so medtem potrdile, da je ruska ladja, ki je v petek prispela v Sirijo, prevažala strelivo za sile Bašarja Al Asada. Ciprčani so resnico o tovoru ugotovili med oskrbovalnim postankom.