Martin je (za zdaj) najvišja britanska politična osebnost, ki je morala oditi zaradi afere. Foto: Reuters
Martin je (za zdaj) najvišja britanska politična osebnost, ki je morala oditi zaradi afere. Foto: Reuters
Škandal dobiva nove razsežnosti

V izjavi pred poslanci, ki je bila dolga (kratka) manj kot minuto, je Martin dejal, da se bo s položaja umaknil 21. junija. Tako bo postal prvi človek na tem položaju v tristo letih, ki se bo moral umakniti s svojega mesta. Že naslednji dan po Martinovem odhodu bodo poslanci spodnjega doma izvolili novega predsednika, Martin pa naj bi po odpovedih odstopil tudi kot poslanec.

Nemoralno porabljanje denarja
Za ta korak se je Martin, doma iz Glasgowa, ki je bil poslanec več kot 30 let, predsednik spodnjega doma pa devet let, odločil zaradi hudih kritik na njegov račun glede brezvestnega zapravljanja poslancev, ki so nemoralno zahtevali povračilo stroškov za različne stvari, od plenic do čiščenja bazenov, in najemali stanovanjske kredite.

"Vedno sem verjel, da ta hiša najbolje deluje, ko je enotna. Da bi ohranil to enotnost, sem se odločil, da bom odstopil in s tem omogočil, da spodnji dom že naslednji dan izvoli novega predsednika. To je vse, kar imam povedati o tej temi," je bil kratek Martin.

Opozicija poziva k predčasnim volitvam
Vodja največje opozicijske stranke, konservativec David Cameron, je premierja Gordona Browna pozval, naj razpiše predčasne splošne volitve, češ da je politični sistem "paraliziran" zaradi škandala. Potekale naj bi po junijskih lokalnih in evropskih volitvah.

Brown naj bi te pozive zavrnil, obljubil pa je, da bo sistem vračanja stroškov parlamentarcem doživel celovito prenovo, člani njegove laburistične stranke pa bodo morali podpisati posebno zavezo, da se ne bodo okoriščali z državnim denarjem. "Noben član parlamenta ali človek, ki prihaja iz laburistične stranke, ne bo mogel kandidirati na volitvah, če se ne bo strinjal z novimi pravili."

Domine padajo ...
Zaradi škandala se je sicer že moral posloviti opozicijski poslanec Andrew MacKay, ki je dejal kot pomočnik Davida Camerona. Na dan je namreč prišlo, da je povsem zasebne izdatke uvrstil med službene stroške. Zaradi sporne zahteve za povrnitev stroškov pa je odstopil tudi državni sekretar za pravosodje Shahid Malik.

A. P.

Škandal dobiva nove razsežnosti