Parlamentarci so s svojim življenjem na račun davkoplačevalcev močno ujezili le-te in ogrozili ugled ustanove. Foto: EPA
Parlamentarci so s svojim življenjem na račun davkoplačevalcev močno ujezili le-te in ogrozili ugled ustanove. Foto: EPA
Gordon Brown
So Gordonu Brownu dnevi na Downing Street 10 šteti? Foto: EPA
David Cameron
Vodja največje opozicijske stranke želi vnovčiti prednost, ki jo njegovim konservativcem kažejo javnomnenjske ankete, in zahteva predčasne volitve. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II.
Na tedenskem srečanju s premierjem Brownom naj bi britanska monarhinja Elizabeta II. izrazila zaskrbljenost zaradi škandala, ki da je spodnjemu domu parlamenta povzročil "dolgotrajno škodo". Foto: EPA
Parlamentarni stroški predmet preiskave

Škandal je nastal, ko je časnik Daily Telegraph objavil serijo člankov, v katerih je razkrili podatke o zahtevah parlamentarcev po povračilu stroškov za vse - od čiščenja bazenov, plačevanja čistilk, čiščenja dimnika, menjave žarnic, kupovanja televizorjev, plenic in bonbonov do hrane za pse -, največ pozornosti pa so pritegnili stanovanjski krediti za hiše in stanovanja, do katerih so upravičeni poslanci, če je njihovo stalno prebivališče zunaj Londona. Javnost je ogorčena, na parlament in njegove člane pa se je vsul plaz kritik.

Camerun zahteva predčasne volitve
Vodja največje opozicijske stranke je premierja Gordona Browna pozval, naj razpiše predčasne splošne volitve, češ da je politični sistem "paraliziran" zaradi škandala. Voditelj konservativcev David Cameron je volivce največjih strank pozval, naj začnejo podpisovati peticijo za splošne volitve, ki naj bi potekale po junijskih lokalnih in evropskih volitvah. Le razpustitev parlamenta bi rešila "godljo", ki je nastala zaradi škandala ter recesije. Vladi splošnih volitev ni treba sklicati vse do junija 2010, vodja opozicije pa opozarja, da država ne more čakati še eno leto. "Politični sistem, od premierja navzdol, je preprosto paraliziran. Povsem jasno je, da si ljudje ne želijo čakati še eno leto, da bi nam v Westministru sporočili, da želijo spremembe in naj se lotimo dela", je bil jasen Cameron.

Sunov nož v Brownov hrbet
Dodaten udarec je Brownu zadal časopis Sun, ki je v lasti Ruperta Murdocha. Tabloid, ki je podpiral laburiste na zadnjih treh splošnih volitvah, je pozval k takojšnjemu razpisu splošnih volitev. "Voditelji imajo dovolj te vlade, dovolj pohlepnih parlamentarcev, dovolj predsednika Spodnjega doma," so zapisali v uvodniku.

Brown je izrazil ogorčenje zaradi razkritega nemoralnega in goljufivega okoriščanja parlamentarcev in pozval h koreniti reformi ter "čiščenju" političnega sistema. Pozive k predčasnim volitvam bo skoraj zagotovo preslišal - njegovi laburisti za Cameronovimi konservativci po javnomenjski anketi, objavljeni v Daily Telegraphu, zaostajajo za 19 odstotkov. Laburisti so suspendirali dva svoja parlamentarca, pravosodni minister Šahid Malik pa je odstopil, ker proti njemu poteka preiskava pod vodstvom Philipa Mawerja, zadolženega za nadzor ministrskih standardov.

Predsedniku Spodnjega doma grozi glasovanje o nezaupnici
Najvišji uradnik spodnjega doma britanskega parlamenta Michael Martin, ki je na tem položaju vse od leta 2000, se je zaradi škandala, ki močno škoduje slovesu parlamenta, opravičil. Dodal je, da se namerava v naslednjih dveh dneh sestati z voditelji vseh parlamentarnih strank, da bi skupaj našli rešitev za reformo sistema plačevanja parlamentarcev. Martin, ki mu grozi glasovanje o nezaupnici, ki so ga predlagali opozicijski poslanci, se je vprašanjem o lastni prihodnosti izognil.

Med zasedanjem Spodnjega doma je prišlo do še nikoli videnih prizorov. Vodja liberalnih demokratov Nick Clegg je v postopku brez presedana predsednika parlamenta pozval, naj odstopi in ga obtožil, da ni uvedel boljšega načina preverjanja stroškov parlamentarcev. Stvari so se dramatično spremenile; tisti, ki branijo sedanji sistem, ne delajo v dobro države, je bil oster Clegg. Dodal je, da med poslanci raste prepričanje, da je njegov odstop ne izbežen.

Martin je postal predmet jeze poslancev spodnjega doma, ker je bojeval dolgo pravno bitko, da bi preprečil objavo podatkov o stroških parlamentarcev. Če mu bo izglasovana nezaupnica, bo ta veteran laburistične stranke postal prvi predsednik spodnjega doma, ki bo odstavljen po letu 1695.

Majhne stranke pridobile največ
Škandal je najbolj škodoval največjim političnim strankam, še posebej vladajočim laburistom, ki so na oblasti že od leta 1997. Zaradi škandala se vrstijo pozivi k odstopu najvidnejših predstavnikov parlamenta, največji dobiček pa si zato lahko že na junijskih lokalnih in evropskih volitvah obetajo nekatere manjše stranke. V primerjavi s prejšnjim mesecem so v javnomenjskih anketah skupaj pridobile devet odstotkov.

Britanski finančni trgi se na škandal (še) niso odzvali, odzvati pa se bodo morali laburisti, še posebej če želijo nadaljevati svojo dolgo vladavino. Pred njimi je pomembno vprašanje - naj jih na volitvah (kadar koli že bodo) vodi vedno manj priljubljeni Brown ali pa je čas za menjavo na vrhu stranke?

T. V.

Parlamentarni stroški predmet preiskave