Vodji nacionalistov se je prvič do zdaj uspelo prebiti v škotski parlament. Foto: EPA
Vodji nacionalistov se je prvič do zdaj uspelo prebiti v škotski parlament. Foto: EPA
Poraz laburistov na Škotskem

Nacionalisti, ki se zavzemajo za neodvisnost Škotske, bodo imeli v 129-članskem parlamentu 47 poslancev, doslej vladajoči laburisti pa enega poslanca manj. Vodja nacionalistov Alex Salmond je po zmagi dejal, da so laburisti izgubili božjo pravico do vladanja na Škotskem. Hkrati so že obljubili razpis referenduma, na katerem bodo odločali o neodvisnosti Škotske in ki naj bi ga izvedli leta 2010.

Škotska je del Velike Britanije že 300 let, neodvisnost pa podpira le četrtina Škotov. Po oblikovanju regionalnega parlamenta leta 1998 je Škotska dobila večje pristojnosti in tako odloča o zdravstvu, izobraževanju, sodstvu, kmetijstvu in prometu, medtem ko zunanja politika, obramba, davki in gospodarske zadeve ostajajo v pristojnosti vlade v Londonu.

Torijci gredo na zmago, laburistov ni strah
V Walesu so laburisti sicer tudi izgubili nekaj sedežev, a so ostali najmočnejša stranka. V Angliji je konservativna stranka osvojila več kot 870 novih svetnikov, laburisti so jih izgubili 485, liberalni demokrati pa še 242. Torijci sedaj obljubljajo tudi zmago na naslednjih splošnih volitvah.

Vodja laburistov in britanski premier Tony Blair, ki bo mesto slednjega v kratkem prepustil sedanjemu finančnemu ministru Gordonu Brownu, je po objavi rezultatov dejal, da se pričakovanja o hudem porazu stranke niso uresničili. Po njegovih besedah so takšni rezultati na sredini mandata "povsem dobri" in dobra odskočna deska za splošne volitve.

Volitve na Škotskem so sicer zaznamovale hude težave z elektronskimi volilnimi napravami, saj naj bi bilo kar 100.000 glasov neveljavnih, zato morajo volilne komisije zdaj ročno pregledovati kompleksne izpise naprav.

Poraz laburistov na Škotskem