Firence. Foto: EPA
Firence. Foto: EPA

Tamkajšnji šolniki so se uprli protifašističnim vrednotam. Predvčerajšnjim pa je prilil olje na ogenj italijanski minister za šolstvo, ko je ravnateljici, ki je pozvala proti ravnodušnosti do nasilja, zagrozil z ukrepi – nasilja skrajnežev pa sploh ni obsodil.

Šesterica pristašev skrajno desničarske Študentske akcije, historično povezane z vladajočo stranko Bratje Italije, je na cesti pred firenškim licejem Michelangelo v soboto pretepla dva levičarsko misleča dijaka.

Ogorčenje javnosti je sredi tedna okrepilo pismo ravnateljice še enega firenškega liceja – Da Vincijevega – ki ga je naslovila na svoje dijake in v njem zapisala, da se je fašizem v Italiji rodil ob robu pločnika – takrat, ko je tam obležala žrtev političnega nasilja, mimoidočim pa je bilo vseeno. Pismo je zaključila s stavkom: "Zavedajte se, da totalitarizme spočenjajo trenutki, kot je ta."

Pismo ravnateljice Annalise Savino se je razširilo po družbenih omrežjih, v četrtek je nanj odgovoril tudi minister za šolstvo, desničar Giuseppe Valditara. Protifašistični apel Savinove je zanj "povsem neprimeren", saj da "ni v njeni pristojnosti", v Italiji pa da ni nobene nevarnosti avtoritarnega ali fašističnega tipa. Obenem je zagrozil, da bo proti ravnateljici morda ukrepal.

V njeno obrambo so stopili tako dijaki kot učitelji. Za Združenje italijanskih partizanov je šlo za "nesprejemljive grožnje", stranke opozicije pa so zahtevale ministrov odstop ali vsaj zagovor v parlamentu.

"Valditara je cenzuriral ravnateljico, ki je povabila javnost, naj se zoperstavi sovraštvu in nasilju, medtem ko napada pristašev skrajne desnice na firenška dijaka sploh ni obsodil," je povedala Simona Bonafe iz Demokratske stranke, podobno pa menijo tudi v drugih opozicijskih strankah.

Vladna Naprej, Italija je izbrala molk; Liga in Bratje Italije pa so solidarni z ministrom.