Biggsa so fotografi nazadnje ujeli maja leta 2001, ko se je predal britanskim policistom. Foto: Reuters
Biggsa so fotografi nazadnje ujeli maja leta 2001, ko se je predal britanskim policistom. Foto: Reuters
Michael Biggs
Ronniejev sin Michael je dejal, da je presrečen, ker bo njegov oče umrl kot svoboden človek. Foto: Reuters

Izpustitev iz usmiljenja je podpisal britanski pravosodni minister Jack Straw. Biggs bo jutri praznoval 80. rojstni dan, na isti dan pa bo minilo tudi 46 let od velikega ropa, s katerim so se Biggs in druščina vpisali v zgodovino.

Biggs je leta 1963 namreč sodeloval pri ropu, imenovanem "veliki rop poštnega vlaka". Z enajstimi pajdaši so oropali vlak, ki je vozil med Glasgowom in Londonom, in ukradli kar 2,6 milijona funtov, kar bi danes zneslo okoli 60 milijonov evrov.

Zatočišče našel v Braziliji
Storilce so izdali prstni odtisi, ki so jih odkrili v njihovem skrivališču, in kmalu so se roparji znašli za zapahi. A Biggsu je po komaj 15 mesecih uspelo pobegniti iz zapora, nato pa je več desetletij preživel na begu, se skrival v Avstraliji, Panami in Venezueli, nato pa se ustalil v Braziliji, kjer si je z uživaškim načinom življenja, pojavljanjem v medijih in predrznim izogibanjem britanskim oblastem prislužil kultni status roparske legende. O njem so posneli tudi več filmov.

Preživljal naj bi zadnje dni
Danes 79-letni Biggs se je nato leta 2001 prostovoljno vrnil v domovino, na Otok, od takrat pa je za zapahi. Čeprav je v zaporu odslužil le deset od dosojenih 30 let, so secv zadnjem času vrstili pozivi k izpustitvi zaradi šibkega zdravja. Minister Straw je še julija zavrnil njegovo prošnjo za pogojni izpust, ker Biggs ropa nikoli ni obžaloval, v četrtek pa si je premislil, saj naj Ronnieju ne bi več ostalo veliko dni življenja.

Biggsa so premestili v bolnišnico v Norfolku. Njegov sin Michael je dejal, da oče zaradi več srčnih kapi ne more več govoriti, hoditi ali sam jesti, vseeno pa naj bi bil" izjemno srečen" zaradi izpustitve.