Roparjem brazilske centralne banke je šlo na roke, da so jih v trezorju čakali neoznačeni bankovci, kar je pomenilo, da jih je skoraj nemogoče izslediti. Foto: EPA
Roparjem brazilske centralne banke je šlo na roke, da so jih v trezorju čakali neoznačeni bankovci, kar je pomenilo, da jih je skoraj nemogoče izslediti. Foto: EPA
Rop v Kentu
Roparji depotne hiše v Kentu so uslužbencem grozili z umorom njihovih družinskih članov, če jim ne bodo omogočili dostopa do denarja. Foto: EPA
Northern Bank
Za rop banke Northern v Belfastu ni še nihče končal za zapahi. Foto: EPA
Vihar na Galilejskem morju
Rembrandtov Vihar na Galilejskem morju zdaj krasi stene neznanega ljubitelja umetnin. Foto: EPA

Največji rop vseh časov pripisujejo nekdanjemu iraškemu diktatorju Sadamu Huseinu, ki je dan pred začetkom ameriške invazije sredi marca 2003 iz iraške centralne banke domnevno vzel skoraj milijardo dolarjev. Večino tega denarja, in sicer 650 milijonov dolarjev, so ameriški vojaki pozneje našli skritega v zidovih ene izmed Huseinovih palač, medtem ko je usoda preostalega denarja do danes ostala nepojasnjena.

Bostonski muzej še čuti posledice ropa
Zanimivo je, da se je tudi drugi največji rop tako kot prvi zgodil 18. marca, a nekaj prej, leta 1990, ko sta sredi noči na vrata muzeja Stewart Gardner v Bostonu potrkala v policiste preoblečena roparja. Zakaj sta ju varnostnika sploh spustila v muzej, ni znano, a sta kmalu spoznala svojo napako, ko sta se znašla zvezanih rok in z lepilnim trakom čez usta v kleti muzeja. V manj kot uri in pol sta roparja olajšala muzej za kar nekaj umetnin, tudi tri Rembrandtova dela, med njimi je bila edina njegova slika morske krajine - Vihar na Galilejskem morju. Skupna vrednost ukradenih umetnin je bila 300 milijonov dolarjev, muzej pa si od ropa ni opomogel še do danes, saj takrat ni imel urejenega zavarovanja.

Rop opisal v knjigi
Za tretji največji rop velja kraja v depotni hiši v Knightsbridgeju v Angliji. Dva moška sta se 12. julija 1987 zanimala za najem sefa, in ko sta se znašla v notranjosti, sta "na plan" privlekla orožje ter onesposobila varnostnike. Nato sta moška na vhod obesila sporočilo, da je depotna hiša začasno zaprta, in v notranjost spustila pomagače, ki so odnesli 111 milijonov dolarjev gotovine in drugih predmetov. Eno uro po odhodu roparjev se je enemu izmed varnostnikov uspelo odvezati in sprožiti alarm. Policisti so na prizorišču odkrili prstni odtis Italijana Valeria Vicceiaja, ki so ga po nekajtedenskem zasledovanju prijeli le mesec dni pozneje in ga obsodili. Sam je rop pozneje opisal v knjigi.

Prek ugrabitve do denarja
Da veliki in drzni ropi niso stvar preteklosti, dokazuje primer izpred dveh let, ko so roparji v Kentu na jugovzhodu Anglije iz depotne hiše odnesli za več kot 92 milijonov dolarjev gotovine, kar je do zdaj največja količina ukradenega denarja v britanski zgodovini. Storilci so si izmislili pretkan načrt in najprej ugrabili vodjo depotne hiše, nato pa še njegovo ženo ter osemletnega sina. Z grožnjami družini so roparji vodjo prisilili v sodelovanje in tako prišli v depotno hišo, kjer so hitro obvladali varnostnike. Za rop so letos januarja obsodili pet moških, ki so dobili od 10 do 15 let zapora.

Slavni rop poštnega vlaka
Eden najbolj znanih ropov ne samo v britanski zgodovini je veliki rop vlaka avgusta leta 1963. Skupina 15 roparjev, ki jih je vodil Bruce Reynolds, je z lažnimi signali ustavila poštni vlak na poti iz Glasgowa v London in odnesla vreče s 2,3 milijona funtov, kar bi danes naneslo 74 milijonov dolarjev. Storilce so izdali prstni odtisi, ki so jih odkrili v njihovem skrivališču, in kmalu se je zapahi znašlo 13 roparjev. A tukaj se zgodba še ni končala, saj je enemu izmed njih - Ronnieju Biggsu - po 15 mesecih uspelo pobegniti iz zapora in se zateči v Brazilijo, od koder se je v domovino prostovoljno vrnil leta 2001, da bi odslužil preostanek kazni. Rop si je kmalu pridobil kultni status v popularni kulturi in o njem so posneli več filmov.

Kopanje pod zemljo se je izplačalo
Kar tri mesece je brazilska tolpa kopala okoli 80 metrov dolg podzemni rov do trezorja brazilske centralne banke v prestolnici Brasilia, od koder so nato konec tedna na začetku avgusta leta 2005 odnesli skoraj 70 milijonov dolarjev. Roparji so najeli hiše, nedaleč od banke, in se pretvarjali, da gre za vrtnarijo, zaradi česar sosedje niso ničesar posumili, ko so kombiji vsak dan odnašali kupe zemlje. Rov je bil dobro utrjen in opremljen z razsvetljavo ter prezračevan. V banki so rop odkrili šele v ponedeljek, 8. avgusta, ker pa bankovci niso bili označeni, je pomenilo, da bo iskanje denarja zelo težavno. Konec septembra so policisti prijeli pet moških, ki so priznali sodelovanje pri kopanju rov, in pri njih našli 5,4 milijona dolarjev. Mesec dni pozneje so ob neki cesti našli tudi ustreljenega vodjo ropa. Od vsega ukradenega denarja se je policiji uspelo dokopati le do sedmih milijonov dolarjev.

Predpraznični čas osrečil roparje
Decembra leta 2004 je veliko prahu dvignil rop na sedežu banke Northern v Belfastu, od koder so roparji odnesli 50 milijonov dolarjev, saj so irske in britanske oblasti odgovornost pripisale pripadniku Irske republikanske armade (IRA), kar so v skupini seveda odločno zanikali. Kot pri ropu v Kentu pred dvema letoma so se tudi v tem primeru roparji ugrabili družinske člane bačnih uslužbencev in se tako dokopali do notranjosti banke, kjer jih je čakalo kar nekaj denarja, saj so bili pred vrati božični prazniki in banka je imela pripravljene kupe gotovine za napolnitev bančnih avtomatov. Za rop ni bil kaznovan še nihče, potem ko je sodišče na začetku oktobra letos ugotovilo, da je obtoženi bančni uslužbenec nedolžen.

Namesto gotovine kup zlata
Ko je šest roparjev leta 1983 vdrlo v skladišče Brinks Mat na londonskem letališču Heathrow, so pričakovali, da bodo odnesli za tri milijone funtov gotovine, a so nato presenečno ugotovili, da bo izkupiček še večji in težji, saj je bilo pred njimi nekaj ton zlatih palic v vrednosti 45 milijonov dolarjev. Tolpi se je v skladišče uspelo prebiti s pomočjo svaka glavnega organizatorja ropa Briana Robinsona, ki je delal kot varnostnik in je priskrbel ključe od glavnega vhoda ter ključne podatke o sistemu varovanja. Scotland Yard je kmalu odkril družinske povezave pri ropu in Robinson je bil na sodišču obsojen na 25 let zapora. Treh ton zlata jim ni uspelo nikoli odkriti in nekateri pravijo, da vsak zlat nakit, kupljen v Veliki Britaniji po letu 1983, izvira iz Brinks Mata.

Nepremišljenost izdala roparje
Zadnji večji rop gotovine na ameriškem ozemlju, ki je bil hkrati tudi največji rop sploh v ZDA, se je zgodil leta 1997 v trezorju Dunbar v Los Angelesu. Rop je organiziral Allen Pace, ki je delal kot varnostni inšpektor in se je tako podrobno seznanil z notranjostjo trezorja. Skupaj s prijatelji iz otroštva so 13. septembra vstopili v trezor in onesposobili varnostnike, še preden je tem lahko uspelo sprožiti alarm. V pol ure so si roparji nabrali kar 18,9 milijona dolarjev, saj je Pace natančno vedel, v katerih vrečah so bankovci z najvišjo vrednostjo. Čeprav je policija že takoj na začetku sumila, da je pri ropu sodeloval nekdo znotraj, in so podrobno zaslišali Pacea, pa nekaj časa niso mogli s prstom pokazati na odgovorne za rop. Pri tem je nato pomagal eden izmed roparjev, ki se je spozabil in uporabil še originalno zapakirane bankovce, kar je povzročilo prijetje Pacea, ki si je prislužil 24-letno zaporno kazen.