Vodja slovaške opozicije Iveta Radičova vztraja, da bo ona sestavila novo vlado. Foto:
Vodja slovaške opozicije Iveta Radičova vztraja, da bo ona sestavila novo vlado. Foto:
Robert Fico
Če Ficu ne bo uspelo sestaviti koalicije, je že napovedal, da bo stranka Smer, zelo močna opozicija. Foto: EPA
Povolilno veselje na sedežu stranke SDKU. Foto: EPA
Slovaška: boj med opozicijo in koalicijo

jih je opozicija skupno osvojila 72. Boj za sestavo vlade se je že začel.
Slovaški premier Robert Fico je po sobotnih volitvah, na katerih je njegova Smer sicer dobila največ glasov, a je opozicijska koalicija dobila večino v parlamentu, napovedal, da bo sam začel prva posvetovanja o sestavi prihodnje vlade. Toda voditeljica opozicije Iveta Radičova je to možnost že izključila in napovedala lasten prevzem vlade.

Zdajšnja opozicija se je bolje odrezala od koalicijskih strank
Kot kažejo izidi sobotnih volitev po preštetju tako rekoč vseh glasovnic, je Fičeva stranka Smer prejela daleč največ glasov med vsemi strankami (34,8 odstotka), vendar pa so se precej slabše odrezali njeni dosedanji koalicijski partnerji. Nacionalistična Slovaška nacionalna stranka (SNS) je s 5,07 odstotka glasov komaj presegla 5-odstotni prag za vstop v parlament, Gibanje za demokratično Slovaško (HZDS) pa je s 4,3 odstotka glasov ostalo celo pred vrati parlamenta.

Na drugi strani si je tesno večino uspela zagotoviti desnosredinska koalicija sedanjih opozicijskih strank, ki jo sestavljajo Slovaška demokratična in krščanska unija (SDKU) nekdanjega premiera Mikulaša Dzurinde, Krščansko-demokratsko gibanje (KDH), neoliberalna Svoboda in solidarnost (SaS) ter slovaško-madžarska stranka Most-Hid. SDKU je prejela 15,4 odstotka glasov, SaS 12,1 odstotek, KDH 8,5 odstotka, Most-Hid pa 8,1 odstotka.

Pretvorjeno v poslanske sedeže v 150-članskem parlamentu to pomeni 62 sedežev za Smer in 9 za SNS, na drugi strani pa 79 za desno sredino. In opozicijske stranke naj bi že danes začele tudi posvetovanja o sestavi prihodnje vlade.

Fico vztraja, da bo on sestavil vlado
Toda kot je dejal sedanji premier Fico, bo on tisti, ki bo začel pogovore o sestavi koalicijske vlade z vsemi strankami, ki so se uvrstile v parlament, začenši z najspešnejšimi. Če pa njegovi Smeri ne bo uspelo, potem bo spoštoval željo desnosredinske koalicije, da sestavijo lastno vlado.

"Toda v tem primeru bo Smer zelo močna opozicija," je dejal in opozoril, da po njegovem mnenju ta koalicija ne bo zdržala niti enega leta. Gre za vrednostno preveč različno koalicijo, da bi zdržala, je menil. V tem pogledu je že tudi namignil, da bi se bil pripravljen pogovarjati o liberalizaciji marihuane in uvedbi homoseksualnega partnerstva, kot se za to zavzema SaS - ali pa konec koncev kot temu nasprotuje krščanski KDH.

Radičova se pripravlja na prevzem nove vlade
Po drugi strani pa se voditeljica SDKU Radičova, ki je vajeti stranke prevzela po "prisilnem" umiku Dzurinde, že pripravlja na prevzem nove vlade. Kot je dejala, je pripravljena postati prva slovaška premierka. Radičova je vodenje stranke prevzela, ko se je moral Dzurinda zaradi škandala s financiranjem SDKU odpovedati kandidaturi na volitvah.

Radičova je novico o zmagi opozicije na volitvah označila za "lep jutranji čudež". "Ne le, da je možna alternativa, ljudje so se dejansko tudi odločili za to," je dejala.

Hkrati je izključila vsakršno sodelovanje s Ficem in njegovo stranko ter izrazila prepričanje, da bo desni sredini uspelo sestaviti svojo vlado. "Pokazalo se je, da ni dovolj, da zmagaš na volitvah, ampak moraš imeti tudi možnost, da sestaviš koalicijo," je komentirala dejstvo, da je Smer ostala sama kljub jasni zmagi.

Opozorila pa je tudi, da so pred Slovaško težki časi. "Ni težko vladati v času gospodarskega razcveta. Velika odgovornost pa je, da prevzameš vodenje vlade, ko ima Slovaška podobno kot druge države resne težave in ko bo treba sprejeti pomembne protikrizne ukrepe," je dejala. Ne glede na to je prepričana, da bo tudi večina 79 poslanskih mandatov povsem dovolj za uspešno vladanje in da bo Slovaška znova postala "tiger Evrope".

Slovaška: boj med opozicijo in koalicijo