Generalni sekretar OECD-ja je povedal, da je Slovenija na zelo dobri poti, da konec aprila konča pogajanja za članstvo. Foto: EPA
Generalni sekretar OECD-ja je povedal, da je Slovenija na zelo dobri poti, da konec aprila konča pogajanja za članstvo. Foto: EPA
Samuel Žbogar
Slovenski zunanji minister je prepričan, da bo Slovenija maja na Svetu OECD-ja že sodelovala kot članica. Foto: EPA

Gurria, ki ga je v Parizu, kjer je sedež organizacije, obiskal slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, je povedal, da pristopni proces Slovenije poteka zelo gladko in da naj bi bile vse formalnosti končane že aprila. "Po idealnem scenariju bi lahko bila Slovenija na članstvo v organizaciji pripravljena do naslednjega ministrskega zasedanja Sveta OECD-ja, ki bo 27. maja," je povedal Gurria, ob tem pa dodal, da za povabilo k članstvu ni potrebno zasedanje Sveta OECD-ja. "Te stvari so preveč pomembne, da bi bile nujne," je še dodal Gurria.

Ob srečanju z Gurrio je minister Žbogar podpisal sporazum s slovensko vlado in z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj o privilegijih, imunitetah in ugodnostih, ki se podeljujejo organizaciji. Podpis sporazuma je eden izmed pomembnih korakov na poti vstopa Slovenije v OECD.

"Slovenija je v ciljni ravnini"
"Mislim, da smo v ciljni ravnini," je povedal tudi zunanji minister Žbogar, ki je Gurrio obvestil, da bo Slovenija kmalu izpolnila še zadnja dva formalna pogoja za članstvo v OECD-ju. Povedal je tudi, da Slovenija pričakuje, da bo 22. aprila srečanje zadnjega odbora OECD-ja, ki bo obravnaval slovensko prošnjo, nato pa bi OECD lahko začel pripravljati sporazum s Slovenijo. "Upamo, da ga bomo podpisali nekje v sredini maja," je dejal minister in dodal, da je cilj, da Slovenija 27. maja na ministrskem zasedanju sodeluje s podpisanim pristopnim članstvom.

Slovenija od članstva v OECD-ju pričakuje veliko koristi, saj ji organizacija s svojo široko bazo podatkov in izkušenj lahko pomaga pri iskanju rešitev in oblikovanju politik za izhod iz gospodarske krize. Po drugi strani lahko tudi Slovenija s svojimi izkušnjami pri uspešnem prehodu v tržno gospodarstvo prispeva v zakladnico OECD-ja.

Sarkozy morda prihaja v Slovenijo
Žbogar je svoj obisk v Parizu nadaljeval s srečanjem z Jeanom Davidom Levittom, diplomatskim svetovalcem predsednika Nicolasa Sarkozyja, nato pa se je srečal še z zunanjim ministrom Bernardom Kouchnerjem. Ministra sta govorila predvsem o nadaljnji krepitvi francosko-slovenskih odnosov ter o podpisu politične deklaracije o strateškem partnerstvu med Slovenijo in Francijo. Deklaracija naj bi bila podpisana na najvišji ravni v Sloveniji. "Za zdaj še nimamo obiska predsednika Sarkozyja v Sloveniji, ampak smo o tem danes veliko govorili," je po srečanju povedal vodja slovenske diplomacije. Ministra sta spregovorila tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu in Bližnjem vzhodu.

"Nismo pozvali, naj se Revoz umakne iz Slovenije"
Žbogar in Kouchner pa nista govorila o novomeškem Revozu. Kouchner je dejal, da ni odgovoren za podjetje, a je prepričan, da bo obdržalo proizvodnjo v Sloveniji. "Niti slučajno nismo pozvali k ustavitvi proizvodnje, pozvali smo, naj se ohrani proizvodnja v Franciji. Saj razumete, da lahko storimo oboje," je zatrdil Kouchner.