Freedom House je opozoril, da ZDA še vedno niso zaprle taborišča Guantanamo. Foto: EPA
Freedom House je opozoril, da ZDA še vedno niso zaprle taborišča Guantanamo. Foto: EPA

V primerjavi s prejšnjim poročilom je nižje ocene dobilo 54 držav, višje pa le 40 držav. 35 odstotkov svetovnega prebivalstva še vedno živi v državah, kjer ni poštenih volitev, vladavine prava, svobode govora ali pravic manjšin.

Najsvobodnejše območje v tem pogledu je Evropa, Slovenija pa že vse od leta 2003 ostaja med najsvobodnejšimi državami.

Glede ZDA je Freedom House opozorila, da administracija predsednika Baracka Obame ni zaprla taborišča Guantanamo in je od tam izpustila premalo ujetnikov. Opozarja tudi na tajne programe nadzora, ki jih je razkril nekdanji analitik Agencije za nacionalno varnost Edward Snowden. Poročilo omenja tudi kritike zaradi preiskav proti novinarjem.

Egipt med nesvobodnimi državami
Sicer pa so bile svoboščine v letu 2013 najbolj kršene na Bližnjem vzhodu in severu Afrike.
Egipt je iz kategorije deloma svobodnih držav zaradi državnega udara lani padel med nesvobodne države in je malce boljši od druščine najslabših med najslabšimi, kamor Freedom House uvršča Srednjeafriško republiko, Somalijo, Ekvatorialno Gvinejo, Sudan, Eritrejo, Sirijo, Severno Korejo, Turkmenistan, Savdsko Arabijo in Uzbekistan.

Poleg Egipta je nižje ocene dobilo tudi območje Gaze, Irak pa malce boljše zaradi uspešnih provincialnih volitev.

Evrazija ostaja med najbolj represivnimi deli sveta
Demokratične pravice so še naprej pod pritiskom v Rusiji. Evrazija ostaja med najbolj represivnimi deli sveta, najmanj svobode je v Belorusiji, Turkmeniji, Uzbekistanu in tudi v Azerbajdžanu.

V Aziji se je položaj poslabšal v Indoneziji, ker je bil sprejet zakon, ki omejuje dejavnosti nevladnih organizacij, na ameriški celini ima še naprej slabo ocenjena Venezuela, saj prenos oblasti s pokojnega Huga Chaveza na Victorja Maduro ni prinesel napredka.

Boljši oceni Tunizija in Pakistan
Freedom House v svojem 41. poročilu poročilu ugotavlja tudi nekaj pozitivnih gibanj. Boljše ocene je dobila Tunizija in tudi Pakistan zaradi uspešnih volitev in mirnega prenosa oblasti. V Afriki so boljše ocene dobili tudi Madagaskar, Mali, Ruanda, Togo, Zimbabve in Slonokoščena obala.