S svojo karizmo je Džuničiro Koizumi v japonsko politiko vnesel sproščenost. Foto: EPA
S svojo karizmo je Džuničiro Koizumi v japonsko politiko vnesel sproščenost. Foto: EPA
Šinzo Abe
Šinzo Abe gre po poti svojega dedka, ki je bil nekoč japonski premier. Foto: EPA
Koizumi v Elvisovi hiši v Gracelandu
Med obiskom v ZDA to poletje je ameriški predsednik George Bush Koizumiju izpolnil dolgoletno željo in ga peljal v nekdanje domovanje in zdajšnji muzej Elvisa Presleyja. Foto: Reuters

Abe je najmlajši japonski voditelj po drugi svetovni vojni, za glavno nalogo pa si je zastavil nadaljevanje gospodarskih reform, izboljšanje odnosov s Kitajsko in krepitev vezi z ZDA. Hkrati obljublja spremembo ustave, ki je Japonski do zdaj prepovedovala sodelovanje v vojaških misijah v tujini, s čimer naj bi okrepil njen položaj v svetovni politiki.

Abeja je potrdila večina poslancev v spodnjem domu parlamenta, potem ko ga je vladajoča Liberalno demokratska stranka (LDP) prejšnji teden izbrala za predsednika. Ob nadaljevanju gospodarskih reform, ki jih začel njegov predhodnik Koizumi, si želi Abe popraviti vse večje razlike v japonski družbi in zmanjšati javni dolg, ki je eden največjih med razvitimi državami.

Uspešen, a tudi sporen Koizumi
64-letni Koizumi je vodenje vlade prevzel v času recesije in je zaslužen za ponoven preporod japonskega gospodarstva, ki ga je popeljal iz dolgoletnega nazadovanja. Zmanjšal je javni dolg in okrnil birokracijo, največ preglavic pa mu je znotraj stranke povzročala namera o privatizaciji japonske pošte, ki je sicer banka z največ prihranki na svetu.

Zaradi njegovih obiskov spornega svetišča Jasukuni, kjer so pokopane žrtve vojne, vendar tudi vojni zločinci, so se poslabšali odnosi s Kitajsko in Južno Korejo, ki Japonsko obtožujeta obujanja imperialistične preteklosti. Prav zato bo ena izmed prednostnih nalog njegovega naslednika izboljšanje odnosov z azijskimi sosedami.

Z napotitvijo japonskih vojakov v Irak, kjer so sicer opravljali samo miroljubne naloge, je prekinil nesodelovanje Japonske v tujih vojaških misijah, saj je bila japonska vojska po drugi svetovni vojni z ustavo zavezana le k samoobrambi, prepovedano pa je bilo tudi pošiljanje vojakov v tujino.

Koizumi je bil nedvomno eden najbolj priljubljenih japonskih voditeljev, še posebej pa je znan po svojem navdušenju nad glasbo, še posebej nad operami in Elvisom Presleyjem, čigar pesmi je rad prepeval tudi med televizijskimi intervjuji. Mnogi si ga bodo najbolj zapomnili po njegovi slavni pričeski, zaradi katere si je takoj pridobil naklonjenost domače in tudi svetovne javnosti.

Prva tiskovna konferenca novega premierja
Novi premier Šinzo Abe je na svoji prvi novinarski konferenci povedal, da si bo za 30 odstotkov znižal plačo, za deset odstotkov pa jo bo znižal drugim članom vlade. S tem naj bi zmanjšal javne izdatke, želi pa si tudi zmanjšati javni dolg in spodbuditi gospodarsko rast. Povedal je, da podpira zastavljene reforme svojega predhodnika in da si bo prizadeval za izboljšanje odnosov s sosednjimi državami.