Kitajske oblasti so ostro kaznovale vpletene v afero. Foto: EPA
Kitajske oblasti so ostro kaznovale vpletene v afero. Foto: EPA

Dva moška je sodišče zaradi vpletenosti v izdelavo z melaminom okuženega mleka obsodilo na smrt, Tjan Vinhua, predsednico podjetja Sanlu Group, podjetja, ki je prodajalo okuženo mleko, in še eno osebo pa na dosmrtno ječo. Poleg njiju so bili na zaporne kazni od pet do15 let obsojeni še trije nekdanji člani uprave podjetja. Sodišče je kazni izreklo skupaj 21 obsojencem. Afera z okuženim mlekom, zaradi katerega je umrlo šest otrok, okoli 300.000 pa jih je zbolelo, je odmevala po vsem svetu.

Tjan Vinhua je že med zaslišanjem priznala predelavo in prodajo mleka brez prave hranilne vrednosti. Za Džang Judžan in Geng Džinping so odločili, da sta kriva ogrožanja javne varnosti s predelavo in prodajo mleka z melaminom. Yujan je bil obsojen zaradi nezakonite delavnice v pokrajini Šandong, v kateri je izdelal 600 ton ponarejenega in z melaminom okuženega mleka, Geng pa je okuženo hrano prodajal podjetjem. Na dosmrtno ječo je bil obsojen tudi Judžanov sodelavec Džang Jandžang.

Melamin je strupena kemična snov, ki jo uporabljajo za izdelavo plastičnih stolov, a je tudi pogosto uporabljen za prirejanje testov hranljivosti prehranskih izdelkov.

Konec decembra so kitajske mlečne farme odločile, da bodo v poseben odškodninski sklad, namenjen staršem otrok, ki so zboleli ali umrli zaradi okuženega mleka, vplačale 160 milijonov dolarjev. Družine otrok, za katere je bilo okuženo mleko pogubno, bodo prejele po 29.000 dolarjev odškodnine, starši otrok, ki so zboleli, pa med 5.000 in 7.000 dolarji.

K. T.