Zaradi predvolilnega nasilja je varnost na voliščih poostrena Foto: EPA
Zaradi predvolilnega nasilja je varnost na voliščih poostrena Foto: EPA
Nigerijci na volitvah

"Volitve na območju Suleije so preložene," je dejal tiskovni predstavnik volilne komisije Kayode Idowu, potem ko je le nekaj ur pred začetkom volitev bomba v uradu volilne komisije, kjer so potekale priprave na volitve, ubila približno 20 ljudi, med njimi naj bi bili tudi predstavniki volilne komisije in strank, ranjenih naj bi bilo 26 ljudi. Odgovornosti za eksplozijo ni prevzel nihče.

Organizacije Human Rights Watch ugotavlja, da je bilo v predvolilnem nasilju v Nigeriji od novembra ubitih že več kot 85 ljudi, v zadnjih tednih pa se je število napadov, tudi bombnih, okrepilo.

Ponovno organizacijske težave
Parlamentarne volitve v Nigeriji bi morale biti pred tednom dni, a so jih takrat prvič preložili zaradi organizacijskih težav, ko volilno gradivo ni pravočasno prispelo na volišča. Tokrat poročajo, da so ponekod volivci prišli na volišča pred glasovnicami. "Menim, da bo danes drugače," je na enem izmed volišč v Lagosu, ki so ga odprli ob predvidenem času, ob 8. uri po tamkajšnjem času, dejal predstavnik volilne komisije Fatai Awofolaju.

Preizkus pred predsedniškimi volitvami
Volitve 360 članov spodnjega doma parlamenta in 109 senatorjev bodo prve, ki predstavljajo preizkus za demokracijo v državi. Najpomembnejše bodo predsedniške volitve 16. aprila, na katerih za favorita velja sedanji predsednik Jonathan Goodluck, 26. aprila pa bodo volivci izbirali 36 guvernerjev.

Nigerijci na volitvah